Predstavljanje ZC Valjevo na 6. Kongresu makedonskog udruženja za Transfuzionu medicinu u Skoplju

Početkom novembra u Skoplju je održan 6. Kongres makedonskog udruženja za Transfuzionu medicinu. Zahvaljujući interesovanju organizatora kongresa dr sci. med. Radice Grubović Rastvorčeve i dr sci. med. Elene Petković, Zdravstveni centar Valjevo već treći put zaredom imao je usmenu prezentaciju na ovom uvaženom skupu.

Screenshot_20231108_100552_com.microsoft.office.officehubrow_edit_141807293133873

Prim. dr Svetislav Matić, subspec. klinički transfuziolog prezentuje rad

Za vreme ove sesije prezentovan je rad na temu “PBM in hip surgery at secondary level hospital”, čiji je autor prim. dr Svetislav Matić, subspec. klinički transfuziolog, MSc of Patient Blood Management (PBM). Koautori rada su bili dr Milutin Mihajlović, subspec. klinički transfuziolog i dr Aleksandar Vukićević, specijalista ortopedije sa traumatologijom. Specijalisti Zdravstvenog centra Valjevo, osim u svakodnevnom kliničkom radu, prikazali su na ovaj način značaj timskog rada, gde je transfuziologija značajna karika koja neizostavno spaja svaku granu medicine.

“U radu su prezentovane prednosti koncepta PBM u smislu peri operativnog zbrinjavanja pacijenata i sprečavanju nastanka postoperativne anemije. Rad je dobio zaslužene pohvale kako od samog predsedništva, tako i od dr Nebojše B. Savića (KVEH KCS, Beograd), prof. dr Jasmine Grujić (Univerzitet u Novom Sadu) i samih organizatora skupa. Vredi istaći da je naša ustanova bila jedina od bolnica sekundarnog nivoa među usmenim prezenterima iz Srbije”, naveo je prim. dr Svetisalav Matić, načelnik odeljenja Bolnička banka krvi – Klinička transfuziologija, dodavši da sa ovog skupa donosi najlepše utiske, a od uvaženih predavača usvojena su znanja iz njihovih oblasti koja ćemo se truditi da primenjujemo u svakodnevnom radu.

Screenshot_20231108_100556_com.microsoft.office.officehubrow_edit_141866038391663

Posle uspešno odbranjenog Master rada na “Danube Universiti Krems” u Austriji i odbranjenog rada uže specijalizacije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a sve u 2022. godini, ovo je prvo izlaganje u inostranstvu prim. dr Svetislava Matića, načelnika odeljenja Bolnička banka krvi – Klinička transfuzija.

Iz Srbije je bilo prisutno oko 40 učesnika i predavača. Drugog dana kongresa na programu su bile sesije o davalaštvu krvi (dr sci med Ana Antić, Univerzitet u Nišu), imunohematologiji (prof. dr Aleksandar Mijović, King’s College Hospital, London, UK) i hemostaze (prof. dr Nebojša Antonijević, KCS Beograd). Sesijom “Patient Blood Management” su predsedavale Nugar Ertugul Oruc, (Nacional Blood Transfusion Center, Ankara Turska) i Sherri Ozawa (prošlogodišnji predsedavajući SABM-Society for Advanced Blood Management, New Jersey, USA). Ove godine Kongres je podržan od strane ISBT (International Society of Blood Transfusion), a prilikom otvaranja se obratio i Pierre Tiberghien, trenutni predsedavajući ovog udruženja.

Screenshot_20231108_100723

Trećeg dana skupa na programu su bile sesije “Ćelijska terapija i transplantaciona medicina” (prof. dr Milena Todorović Balint, Dr Džihan Abazović), “Krvne komponete, klinička transfuzija” (dr sci. med. Snežana Jovanović Srzentić, ITKS, Beograd) i “Menadžment kvaliteta” (dr sci. med. Olivera Savić, ITKS, Beograd). Poslednjeg dana na programu su bila predavanja o “Direktnim antikoagulansima” (DOAC).

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.