Predstavljena knjiga Milorada Đermanovića o FK Krušik

Pred punom salom Hotela “Grand”, u utorak je predstavljena knjiga Milorada Đermanovića “Fudbalski klub Krušik Valjevo 1947-2021” o istoriji poznatog valjevskog sportskog kolektiva, kroz koga su prošla skoro sva poznata imena fudbalskog sporta u gradu na Kolubari tokom 69 godina njegovog postojanja.

Knjiga-o-FK-Krusik-2

Sa promocije knjige “Fudbalski klub Krušik Valjevo 1947-2021” Milorada Đermanovića / Foto: Sreten Pantelić

Veče ispunjeno pričama o fudbalu, slavnim danima ovog sporta u Valjevu, evociranjem uspomena na vreme kad su “Radnički”, a potom “Krušik” bili u takmičarskom smislu imena vredna poštovanja u srpskom fudbalu. Pored toga rad sa mladima i sijaset dečaka koji su izašli iz “Krušikove” omladinske škole bio je još jedan kvalitet ovog kluba, na čijoj klupi su od 1952. godine sedeli Dragoslav “Škoba” Filipović, Triša Jovanović, Vladimir Ladavec, Živorad Radojević, Milan Balać, Zoran Lučić, Radivoje Lazić i mnogi drugi poznati treneri.

Knjiga-o-FK-Krusik-4

Sa promocije knjige “Fudbalski klub Krušik Valjevo 1947-2021” Milorada Đermanovića / Foto: Sreten Pantelić

Autor Milorad Đermanović (1940), nekada izuzetan golman “Budućnosti” i mnogih klubova, koji je prema nekim procenama odigrao preko hiljadu zvaničnih utakmica a kasnije svoju ljubav i strast prema fudbalu krunisao bogatom trenerskom karijerom, uložio je ogroman trud u pisanju ove knjige osvetlivši na poseban način jedno lepo vreme valjevskog fudbala. Ovo je njegova četvrta knjiga o fudbalu nakon “Treninga golmana”, “Bisera valjevskog fudbala” i “FK Dračića”.

O knjizi Milorada Đermanovića su govorili nekadašnji sjajni golman “Budućnosti”, “Krušika” i mnogih klubova, Zoran Pantelić, kao i bivši kapiten, a zatim i predsednik “Krušika”, Radovan Terzić evocirajući svoje brojne uspomene na FK Krušik u igračkom, trenerskom i funkcionerskom pogledu.

Knjiga-o-FK-Krusik-1

Sa promocije knjige “Fudbalski klub Krušik Valjevo 1947-2021” Milorada Đermanovića / Foto: Sreten Pantelić

U svojoj istoriji “Krušik” je dva puta uspeo da se plasira u Srpsku ligu (1972. i 2012.), a omladinci ovog kluba su krajem devete decenije prošlog veka napravili pravi podvig plasiravši se u Kvalitetnu omladinsku ligu Jugoslavije. “Radnički” i “Krušik” su iznedrili mnoga poznata imena valjevskog fudbala kao što su Pjevčević, Pajić, D. Đukanović, Kovačević, Tomić. Aksentijević, Jakić, Prodanović, Plavšić, M. Andrić, Radenković, Marinković, Pivaljević, Rašević itd.

Knjiga-o-FK-Krusik-3

Sa promocije knjige “Fudbalski klub Krušik Valjevo 1947-2021” Milorada Đermanovića / Foto: Sreten Pantelić

Knjiga “FK Krušik Valjevo 1947-2021” sadrži dosta fotografija počev od 1947. kad je klub osnovan kao fiskulturno društvo Vojno-tehničkog zavoda (VTZ), a potom “Krušika”, preko promene imena u “Radnički” 1952. godine i fuzije sa “Budućnošću” 1959, pa do ponovnog buđenja FK Krušik 1967. godine i dalje sve do 2014. do nove fuzije i stvaranja FK Budućnost Krušik 2014.

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.