Predstavnik Evropske komisije Žil Kitel: Mionička “Toplana” na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine

Predstavnik Evropske komisije Žil Kitel izjavio je prilikom posete Mionici da je mionička “Toplana” na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine i rešanja problema zagađenog vazduha. Žil Kitel sastao se sa predsednikom Opštine Mionica Bobanom Jankovićem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u cilju daljeg unapređenja lokalne samouprave.

Sastanak-Jankovic

Sa sastanka predstavnika Evropske komisije Žila Kitela sa predsednikom Opštine Mionica Bobanom Jankovićem

“Zaista sam prijatno iznenađen koliko Opština Mionica brine o zaštiti životne sredine, socijalnoj inkluziji i koliko inovatnivnih projekata i ideja imaju. Toplana na biomasu je zaista jedan primer na koji način se problem zagađenja vazduha može rešiti. Verujem da ćemo u nastavku sarađivati na razvoju opštine Mionica”, rekao je Kitel.

Prvi čovek Mionice Boban Janković i predstavnik Evropske komisije Žil Kitel obišli su mioničku “Toplanu”, koja je 2019. godine bila prva toplana na biomasu koja je puštena u Srbiji. “Toplana” u Mionici koristi drvnu sečku koja se pokazala kao vrlo ekonomična. Procenjuje se da su troškovi smanjeni sa 23 miliona dinara na 9 miliona.

Jankovic-i-Kitel

Poseta predstavnika Evropske komisije Žila Kitela mioničkoj “Toplani” na biomasu

“Čast mi je što imam priliku da gospodinu Kitelu predstavim našu opštinu i upoznam ga sa projektima i planovima. Posvećujemo veliku pažnju održivim projektima i ekonomiji. Primer dobre prakse koji možemo da istaknemo kod nas je svakako toplana na biomasu. Mi smo 2019. godine prvi u Srbiji pustili u rad toplanu na biomasu. U saradnji sa Vladom Republike Srbije uložili smo 138 miliona dinara. Cilj nam je bio da smanjimo troškove, zagađenje i koristimo obnovljive izvore energije. Sa novom toplanom uštedeli smo 14 miliona dinara. Bavimo se pitanjem čiste životne sredine, a trenutno gradimo 20 kilometara kanalizacione mreže i izgradićemo dva prečistača otpadnih voda. To je najveća investicija za Mionicu”, istakao je Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.

Još jedan projekat koje će u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine u Mionici jeste izgradnja kanalizacione mreže u 22 naselja, koje finansira Vlada Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.