Premijera filma “Arijus van Tinhoven – valjevski Holanđanin”

Premijera dokumentarno-igranog filma našeg poznatog novinara Slobodana Rakovića pod nazivom “Arijus van Tinhoven – valjevski Holanđanin” zakazana je za ponedeljak, 13. februar u 19.30h u Centru za kulturu.

Film je posvećen holandskom hirurgu Arijusu van Tinhovenu, koji je kao jedan od lekara dobrovoljaca u vreme Prvog svetskog rata došao u Srbiju da leči srpske ranjenike. U Valjevu je boravio tokom velike epidemije tifusa, bio šef Hirurgije valjevske Vojne bolnice, a zbog zasluga za srpski narod, posebno Valjevce, proglašen je počasnim građaninom našeg grada.

Valjevo

Režiju ovog pedesetominutnog filma potpisuje Dušan Popović, glavne uloge u igranim scenama poverene su beogradskom glumcu Janku Cekiću i našoj Valjevki Tamari Tijanić. Film o ratnom hirurgu i lekaru heroju rađen je u produkciji valjevskog Dokumentarno-informativnog centra DIA, a njegovu realizaciju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Valjevo.

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.