Premijerka Ana Brnabić otvorila prvi automatski protivgradni sistem

Valjevo je prvi grad ne samo u Srbiji, već i u Južnoj Evropi koji je dobio automatizovan sistem protivgradne zaštite, a koji je juče u rad pustila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vrednost automatskog protivgradnog sistema je 308 miliona dinara i on će štititi 560 hiljada, od čega 400 hiljada poljoprivredne površine. Izgrađeno je 99 lansirnih objekata i svi su u sistemu i spremni da dejstvuju, kako Srbija više ne bi bila ugrožena gradom.

U Radarskom centru na Blizonjskom visu su pored premijerke, prisustvovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić i direktor kruševačkog Trajala Miloš Isailović.

– Ljudi preko satelita vide kada ide gradonosni oblak. Automatski, u roku od 20 sekundi se aktivira ceo proces, bez ljudskih posada i 16 raketa u sekundi mogu da gađaju ciljeve. Ranije smo mogli da gađamo 6 ciljeva u minuti – rekao je ministar Nedimović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da se planira izgradnja još tri ovakva centra pored Valjeva i to na Bukulji, Fruškoj Gori i u Užicu.

– Ovo je velika stvar za Srbiju i za našu poljoprivredu! Od 2016. godine smo videli koliko je važno da imamo sistemska, strateška ulaganja u poljoprivredu, da bi napravili našu poljoprivredu jačom, otpornijom na klimatske promene i time pomogli našim poljoprivrednim proizvođačima da imaju veće uspehe, bolje rezultate i prinose, da im je proizvodnja jeftinija i efektivnija. Ovo su rezultati svega onoga što smo uradili prethodnih nekoliko godina. Još jednom smo dokazali da Srbija jeste i može da bude lider, kada svi zajedno znamo šta treba da se uradi. Izuzetno sam ponosna i zato što je sve proizvdeneo u Srbiji! Sve je isporučio Trajal iz Kruševca i zahvaljujem se na tome što su zajedno sa RMZ-om, Ministarstvom i gradom Valjevom razvijali ovaj centar. Ovo je sada intelektualna svojina koja može da se izvozi dalje iz Srbije i koja pokazuje koliki je naš potencijal i pamet kada radimo svi zajedno- poručila je premijerka Brnabić i zaključila da ove godine Srbija nije imala probleme sa gradom, zato što smo imali automatizovanu protivgradnu zaštitu.

– Ovo je revolucionarna stvar za Grad i moram da naglasim da ove godine nismo isplaćivali nikakvu štetu za poljoprivredu, koja je posledica grada. Moram da se pohvalim i da kažem da smo 2016. godine imali budžet za poljoprivredu oko 8 miliona dinara, ove godine 40, a sledeće 50 miliona dinara i to znatno prevazilazi ona sredstva koja Grad ubira od poreza od poljprivrednih domaćinstava. Izdavajamo pet miliona dinara za protivgradne rakete. Imamo značajne rezultate kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju i imamo oko 400 hektara sertifikovanog zemljišta za organsku proizvodnju hrane- istakao je gradonačelnik Vljeva dr Slobodan Gvozdenović rezultate ove gradske vlasti, uz podršku Republike Srbije u oblasti poljoprivrede valjevskog kraja.

 

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.