Premijerka Brnabić obišla lokacije saniranog korita Kolubare

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Valjevo.

Valjevo

Ona je sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem obišla završeni kej na reci Kolubari, na ulasku u Valjevo, koji je rekonstruisan nakon majskih polava 2014. godine. Kej i korito reke Kolubare su potpuno rekonstruisani uz podršku Vlade Japana. Potom je obišla radove na rekonstrukciji i izgradnji zaštitnih objekata na keju Kolubare, uz podršku Evropske unije, preko projekata Austrijske razvojne državne agencije (ADA).

Valjevo

„Želim da se zahvalim premijerki na poseti Valjevu i ja se nadam da se ona oseća ovde kao kod svoje kuće, što mi je rekla dok smo razgovarali. Ne treba da trošim reči šta sve ovo znači za Grad oko uređenja toka reke Kolubare i kakva je situacija bila 2014. godine posle velikih poplava. Zahvaljujem se i japanskoj Vladi koja je dala veliku donaciju, gde je rekostruisan tok reke Kolubare ispod silosa i Evropskoj uniji, koja je odvojila značajna sredstva od 4,2 miliona evra za rekonstrukciju toka reka Kolubare i Jablanice“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Valjevo

Predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da je želela da dođe u Valjevo i da obiđe radove na sanaciji reke Kolubare, kako bi skrenula pažnju na to da se ne priča samo o problemima, već i kada se ti problemi reše:

Valjevo

„Nekako dobre vesti ostanu po strani i niko ne priča o njima. Ceo region je ove godine bio ponovo suočen sa dosta jakima poplavama, osim Srbije. Srbija je ove godine pokazala da je mnogo bezbednija i mnogo zaštićenija nego što smo ikada bili. Htela sam kao predsednica Vlade da skrenem pažnju na nešto što smo od 2014. godine svi zajedno odlično uradili, a ima još mnogo posla pred nama, da Srbija bude što bezbedniji od poplava, ali ova godina je bila veliki test koji smo mi prošli. Hoću da se zahvalim svima u Republici Srbiji, svim timovima u Vladi i lokalnim samoupravama, ali i građanima, koji su izdvojili sredstva kroz svoje poreze, da zajedno, sistemski pristupimo rešavanju problema. Važno je da nam ovo da novi elan i nastavljamo sistemski da radimo na sanaciji od poplava. Zato što je prevencija ključ uspeha! Sve što ne uradimo kroz prevenciju i sve što ne investiramo kroz prevenciju, platićemo najmanje sedam puta više, ukoliko dođe do poplava. Ono što je takođe važno da naglasim i da je 2014. godine vlade Republike Srbije u saradnji sa svojim međunarodnim partnerima i donatorima u ove radove uložila preko pola milijarde evra, kao i nažalost u obnovu od štete koje smo imali u poplavama. Najveći deo ovih resursa je iz budžeta Republike Srbije, a sa druge strane veliki deo je takođe i od donatora. Videli smo na prvom projektu koji smo danas obišli, da je to deo japanske donacije, a ovaj projekat je deo podrške Evropske unije. Za građane Republike Srbije takođe važno je znati da je Evropska unija najveći donator u odbrani od poplava sa nekih 162 miliona evra. Ovaj projekat je vredan oko tri miliona evra iz IPA projekta.Danas, na Dan Evrope, želim da pokažem da je i ovo još jedan odličan i pravi primer partnerstva EU i Srbije. Stvarno se zahvaljujem svim ljudima i želim da pokažem da kao Srbija možemo da radimo sistemski i planski i onda to izgleda ovako“, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Valjevo

Direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović je rekao da su Srbiju od 2014. do 2017. godine pogodila tri velika poplavna talasa, koja su ostavila nemerljive posledice i odnela nekoliko života.

Valjevo

„Zaustavljen je privredni razvoj, stali smo. Država je prepoznala taj problem i Vlada Republike Srbije je još u toku poplava, preko Kancelarije za javna ulaganja, krenula u ozbiljna ulaganja i rekonstrukciju svih oštećenih vodoprivrednih objekata. U prethodne tri godine iza sebe imamo završenih 410 gradilišta u 101 opštini. Dakle, nije bilo opštine koja nije imala posledice od poplava, da Vlada Srbije nije uložila pare i da mi nismo tamo podigli stepen bezbednosti. Paralelno sa ovim delom koji se odnosio na sanaciju, radili smo i na razvojnim projektima i iz kredita Svetske banke je završeno šest projekata. Iz IPA 2014. godine u toku su radovi na četiri lokacije. Jedna od tih lokacije je ova na kojoj se danas nalazimo. Grad Valjevo će biti jedan od gradova u Srbiji koji će nakon završetka ovih radova biti potpuno zaštićen od velikih voda Kolubare i njenih pritoka. Očekujemo da do aprila sledeće godine svi radovi budu završeni i da se Valjevo spusti na Kolubaru i da krenemo sa razvojem svih onih drugih sadržaja koji će Valjevcima učiniti život pored Kolubare lepšim. Koji su efekti svih ovih ulaganja? Smanjili smo rizika od poplava, danas se u Srbiji živi bezbednije. Navešću nekoliko primera – Lučane koji su bili sinonim za poplave, danas smo izgradili jedan objekat koji štiti Lučane. Aleksinac više nije vest da je poplavljen, radimo i na drugim delovima. S druge strane omogućujemo ozbiljan razvoj kompletne privrede Republike Srbije. U vremenu koji dolazi prvi cilj nam je razvoj tehničke dokumentacije i omogućavanje novog investicionog ciklusa koji dolazi i donošenje planskih akata u svim lokalnim samoupravama, kako bismo mogli da pristupimo građenju. Poplave su prirodne pojave kojih je bilo, ima i biće. Naš osnovni zadatak na kome radimo je da taj rizik svedemo na razumnu meru, a to možemo jedino daljim radom i daljim ulaganjima“, rekao je Goran Puzović danas u Valjevu, gde je uz Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije i predstavnika Austrijske državne razvojne agencije, boravio u okviru posete predsednice Vlade Ane Brnabić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.