Prevencija je važna, sa dijabetesom se živi

Dom zdravlja Valjevo je, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Valjevo, obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Jutarnje akcije merenja nivoa šećera u krvi i pritiska Služba polivalentne patronaže sprovela je u Privrednom sudu i kompaniji „Bosis“. U „Bosisu“ je patronažna sestra- specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović održala predavanje o zdravim stilovima života i prevenciji dijabetesa. Sa kolektivom Privrednog suda o prevenciji dijabetesa razgovarali su specijalisti opšte medicine Doma zdravlja dr Slavica Uskoković i dr Jelena Vujić, kao i dr Aleksandra Filipović iz Zavoda za javno zdravlje i Vesna Pavlović, glavna sestra Patronaže Doma zdravlja. Oni su izneli osnovne informacije o dijabetesu: o tipovima šećerne bolesti, o najčešćim faktorima rizika, zdravim stilovima života, o radu Savetovališta za dijabetes i slično.

„Dijabetes je među najčešćim hroničnim nezaraznim bolestima i predstavlja veliki javno-zdravstveni problem. Faktori rizika leže u nepravilnoj ishrani i fizičkoj neaktivnosti koji dovode do gojaznosti, u pušenju i naslednom faktoru. U savremenom dobu ni stres nije zanemarljiv okidač bolesti. Simptomi su: učestalo mokrenje, gubitak težine, jači osećaj umora i žeđ. Tip 1 se javlja kod dece i terapija je isključivo insulinom, dok se tip 2 javlja kod odraslih, a terapija se sprovodi tabletama ili insulinom, uz korekciju ishrane. Učestalost dijabetesa tipa 2 raste sa godinama života i procenjuje se da je više od polovine obolelih starije od 65 godina, a bolest se otkriva relativno kasno. Zbog toga je važna prevencija i uloga izabranog lekara, koji dobro poznaje svog pacijenta, u mnogim slučajevima i celu porodicu“, rekla je, između ostalog, dr Slavica Uskoković.

Prisutni su obavešteni i o radu Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Valjevo, koje je otvoreno četvrtkom od 7 do 13 sati. Glavna sestra patronaže Vesna Pavlović je istakla da je najvažnije podizanje svesti naših sugrađana o tome da redovno prate svoje zdravstveno stanje i svakodnevno ulažu u zdravlje (pravilna ishrana, fizička aktivnost, odmor). „Izbegavati faktore rizika koji ugrožavaju naše zdravstveno stanje i stvaraju podlogu za dijabetes kao hroničnu nezaraznu bolest. Istovremeno, dijabetes je i jedna od bolesti s kojom se živi, a ako je na vreme dijagnostikujemo izbeći ćemo komplikacije i voditi normalan život“.


Dr Aleksandra Filipović iz Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo iznela je trenutne statističke podatke o ovoj bolesti: “ Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan jovanović Batut“ u državi je obolelo 750 hiljada ljudi, a prema regionalnom registru ZZJZ u Kolubarskom okrugu bolesnih od dijabetesa je približno 9.000, od čega polovina u Valjevu. Apelujem na sve zdravstvene ustanove da blagovremeno prijavljuju novoobolele, zato što ima veliki značaj kada se svi podaci organizovano prikupljaju, sistematizuju, analiziraju i publikuju. Svrha svega je planiranje preventivnih aktivnosti, kako bismo odložili nastanak dijabetesa i početak ozbiljnih komplikacija.“


Portparol Privrednog suda Duško Petrović zahvalio se u ime svoje institucije i kolega predstavnicima Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje za sprovedenu zdravstvenu kontrolu i razgovor o dijabetesu. Najavio je da će u narednom periodu kolektiv Privrednog suda učestvovati u akciji besplatnih preventivnih pregleda koju subotom sprovodi Dom zdravlja u svojoj zgradi.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.