Preventivni pregledi ovog vikenda u Domu zdravlja

Preventivni pregledi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i RFZO biće organizovani i ovog vikenda, u subotu i nedelju 4. i 5. novembra. Posvećeni su prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i organizovaće se u Domu zdravlja Valjevo od 8 do 16 časova.

Dom zdravlja

Građani će moći da urade EKG, merenje krvnog pritiska i laboratorijsko određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Za određivanje nivoa šećera i masnoća u krvi preporuka je da građani dođu ranije, odnosno pre obroka, kako bi rezultati bili verodostojni. Zakazivanje nije potrebno.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. Tokom oktobra rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test i pregledi štitaste žlezde.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.