Priča o talentu, posvećenosti muzici i uspehu

“Meni nije teško da vežbam, jer ja to iskreno volim, cenim to što sam muzičar, što sviram harmoniku i što sviram klasičnu muziku”, kaže Vlajko Jovanović učenik šestog razreda Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu, koji na međunarodnim takmičenjima osvaja prestižne nagrade. Vlajkova profesorka harmonike Dušica Timotić kaže da je rad sa ovim talentovanim dečakom inspirativan. Vlajka na časove u Muzičku školu iz Mionice, gde živi, svakodnevno dovozi deda, koji takođe svira harmoniku i koji je u potpunosti posvećen unukovom muzičkom obrazovanju.

Vlajko Jovanović na takmičenju u Gracu, Austrija

“Sviram harmoniku od svoje devete godine. Za harmoniku sam se odlučio zato što moji preci svi sviraju harmoniku, i deda i otac. Oni su svirali narodnu muziku, a ja da malo promenim, sviram klasičnu muziku” , priča Vlajko i navodi da njegove brojne nagrade i priznanja koje je doneo sa raznih takmičenja svedoče o tome da je on dobar i vredan učenik.

“Mogu da se pohvalim da sam se sa nedavnog takmičenja u Portugaliji vratio kao pobednik u svojoj kategoriji. To mi je najdraže takmičenje do sada zato što su tu došli takmičari iz celog sveta i ja sam proglašen za najboljeg u svojoj kategoriji. Svirao sam kompozicije “Slike prolazećeg vremena”, prvi, deveti i dvanaesti stav i Skarlatijevu sonatu. Važno mi je i takmičenje u Rusiji gde sam osvojio svih 100 poena i “gran pri”, kao i odlično takmičenja u Letoniji gde sam od 159 kandidata u mojoj kategoriji bio najbolji”, kaže Vlajko i navodi da mu se od gradova najviše dopao Belgorod zbog zanimljive istorije iz perioda Drugog svetskog rata.

Vlajko Jovanović sa svojom profesorkom Dušicom Timotič na takmičenju u Letoniji

Dušica Timotić, profesorka muzike, kaže da je ponosna i srećna što ima učenika sa kojim može da radi više nego što je to planirano školskim programom i što postižu dobre rezultate.

“Imala sam u poslednjih desetak godina još nekoliko talentovanih učenika, ali oni nisu postigli uspeh koji je postigao Vlajko. Međutim, za ova postignuća, koja je Vlajko uspeo da ostvari, presudan je i taj momenat što Vlajkov deda stalno prati Vlajka, stalno ga kontroliše i dovozi redovno na časove. Kod njega nema izostanaka. Zahvaljujući dedi, koji je devizni penzioner, Vlajko ima mogućnost da ode na više takmičenja, jer sva ta takmičenja roditelji moraju da
finansiraju. Pre nekoliko meseci dobio je i novi instrument”, objašnjava profesorka Dušica i kaže da kada stignu nagrade u prvom trenutku ne može da veruje da se to dešava, a onda joj je puno srce, stižu čestitke i pohvale…

“Drago mi je da Vlajko postiže tako dobre rezulate”, kaže Vlajkov deda i naglašava da imaju odličnu saradnju sa njegovom profesorkom harmonike i da im je ona veliki oslonac.

Vlajko Jovanović sa ocem i dedom na takmičenju u Portugaliji

“Ja sam 45 godina svirao harmoniku, a moj sin 25 . Kada je Vlajko počeo da pohađa školu, te godine sam ja prestao da radim i moje specijalno zaduženje je da pratim njega”, priča deda i ističe da Vlajko nosi njegovo ime.

Na naše pitanje da li on sada možda uči od unuka, gospodin Janković odgovara: “Ne učim ja od unuka, ja ga podučavam i dalje. Ja sam svirao narodnjake, ali ovih šest godina ja pratim Vlajkove časove i dosta sam upio od profesorke, tako da kada Vlajko vežba kod kuće, ja ga dosta ispravljam. Ja sam imao orkestar, šest puta smo bili u Australiji, putovali smo i svirali u Kanadi, Americi… gde sve nismo bili. Moj unuk je hteo ovu vrstu muzike i ja njega u tome podržavam”, kaže Vlajkov deda i navodi da mu je specijalno najdraža unukova Svetosavska nagrada, koju mu je ove godine dodelila Opština Mionica.

“Mislim da je to najlepša nagrada koju može ikad da dobije. Ta nagrada nam je u kuči najdraža, draža nego svetska iz Portugala”, kazuje sa ponosom i zahvalnošću Vlajkov deda.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.