“Primer fantastičnog slikarstva gde svaka slika može da posluži za unutrašnji rezvoj”

“Slike imaju veliko dejstvo na čoveka i njegovu dušu. Prisustvo slika, okruženost čoveka slikama u prostoru kroz čitavu čovekovu istoriju imalo je izuzetan uticaj”, rekao je u Modernoj galeriji Valjevo istoričar umetnosti prof. dr Oliver Tomić, otvarajući izložbu prvog Bijenala fantastike u Srbiji, u organizaciji Fondacije Mihailović – Feniks. Valjevska Moderna galerija opredelila se za izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike koji je održan krajem prošle godine u Beogradu i Novom Sadu. Legat Ljube Popovića u kojem se treadicionalno neguje slikarstvo fantastike, predstavlja reper kvalitetaovog, u Srbiji sve popularnijeg žanra. Izložba u Modernoj galeriji Valjevo organizovana je uz poštovanje svih epidemioloških mera i biće otvorena do 15. februara.

Moderna-galerija-Valjevo-8

Sa svečanog otvaranja Izložbe prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Prof. dr Oliver Tomić predočio je da ove izložbe ne bi bilo da nisu zadovoljena tri elementa, a to su Fondacija Mihailović – Feniks, Moderna galerija Valjevo, koja je pravo mesto za ovakvu izložbu, i mitski domaćin Ljuba Popović.

“Danas kada je svet, kako stoji u jednoj pesmi majstora epske fantastike, Tolkina, postao siv, ovde na ovom mestu nije nikada siv, posebno sada kada pred sobom imamo dela majstora fantazije i figuracije”, rekao je Tomić i naglasio da slike imaju veliki uticaj na čoveka i njegovu dušu.

Moderna-galerija-Valjevo-2

Izložba prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

“Mi danas govorimo o aerozagađenju, postoji i zagađenje vizuelnog prostora, muzičkog i zvučnog prostora. Moramo voditi računa o tome. Ovde se može doći da se čovek napuni lepote. Pošto je to fantastika i figuracija, slike su zasnovane na klasičnim principima i nisu u stilu sa nekim pravcima u kojima je forma nepostojeća. Ovde je nešto drugo, ovde imamo prostor u prostoru. Ovde imamo primer jednog fantastičnog slikarstva gde svaka slika može da posluži za jedan unutrašnji rezvoj. Birajte jednu sliku, ili više, kao svoju i uživajte”, istakao je prof. dr Oliver Tomić.

Moderna-galerija-Valjevo-7

Prof. dr Oliver Tomić na svečanom otvaranju izložeb prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji Valjevo / Foto: slobodna Ćirić

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri, od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs. Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo Vojislav Jovanović.

Moderna-galerija-Valjevo-3

Izložba prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade. Nagrada “Gran pri” prvog Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo “Zlatokrila” iz 2021. godine. Nagrada “Perspektiva, za najboljeg mladog stvaraoca”, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku “Pad”, iz 2021. godine. Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru. Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

Moderna-galerija-Valjevo-6

Izložba prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Ova izložba umetničkih dela promoviše slikarstvo fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.