Prirodni lekovi koji pomažu kad vas bocne komarac

Tokom leta, ne možete pobeći malim krvopijama. Ali, sledeći put kad vas bocnu, evo šta možete da uradite da biste ublažili svrab i mali otok koji je “u najavi”.

Valjevo

Limun

Ovo žuto citrusno voće ima antiimflamatorna, antibakterijska i anestetička svojstva, tako da je prilično korisna “prva pomoć” kad vas ujede komarac. Jednostavno limun presecite na pola i protrljajte ubodeno mesto “mesom” limuna, osetićete trenutno okakšanje, i ujedno smanjiti mogućnost infekcije, za slučaj da ipak “raščešete” mesto uboda. Ipak, limun nemojte koristiti preventivno, kad izlazite napolje. Ne samo da vas neće zaštititi od “napada”, već rizikujete da vam izađu plikovi ako osunčate delove na koje ste naneli limunov sok, piše Reader’s Digest.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je blago alkalna, tako da neutrališe prirodnu pH ravnotežu kože, što je čini odličnim lekom kad vas komarci već “urnišu”. Ako vas ujede komarac, pomešajte sodu bikarbonu sa vodom, tako da dobijete malo gušću pastu, a zatim je nanesite na mesto unoda. Posle desetak minuta isperite, i trebalo bi da svrab i crvenilo nestanu,

Med

Sirovi (pravi) med ima antibakterijska i protivupalna svojstva, upravo ono što vam je potrebno kad vas ujede komarac. Malu kapljicu meda utrljajte na mesto uboda i osetićete trenutno olakšanje, a ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta, dok otok, crvenilo i svrab ne nestanu u potpunosti.

Beli luk

Ne miriše lepo, ali pomaže. Ne samo da će ublažiti svrab i crvenilo kad ste već “bocnuti”, već će miris belog luka rasterati komarce i sprečiti ih da vas uopšte napadaju… Pod uslovom da uopšte možete da podnesete taj “miris”, naravno. Ako vas već ubodu, istrljate mesto uboda zgnječenim čenom belog luka, ostavite kratko da deluje i isperite. Trebalo bi da problem bude rešen vrlo brzo.

Led

Još jedan jednostavan, ali efikasan način da osetite olakšanje kad vas bocne komarac. Hladnoća će “umrtviti” nerve koji šalju signal da vas nešto jezivo svrbi i boli. Takođe, smanjiće verovatnoću da dođe do upalnih procesa, umanjiti otok i crvenilo. Ipak, moraćete led da držite na mestu ubodu dobrih petnaestak minuta.

Valjevo

Jabukovo sirće

Ovo je prirodni lek za mnoge probleme, uključujući i neprijatan svrab nakon uboda komarca. Pošto jabukovo sirće ima antibakterijska i protivupalna svojstva, biće dovoljno da komadić vate natopite sirćetom i držite na mestu uboda petnaestak minuta.

Izvor: Mondo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.