“Problem nepostojanja dežurne apoteke u Valjevu se što pre mora rešiti!”

Ukazivanje na problem nepostojanja dežurne apoteke u Valjevu posle 23 časa bila je tema konferencije za medije odborničke grupe SPS-JS. Napominjući da naš sugrađani u hitnim situacijama po lekove noću moraju da idu u dežurne apoteke u Lazarevac ili Šabac, odbornik u Skupštini grada dr Zoran Živković istakao je da se taj dugogodišnji problem mora što pre rešiti, kako zbog činjenice da se broj obolelih od COVID-a u našem gradu svakodnevno povećava, tako i zbog predsojećeg jesenjeg i zimskog perioda, za koju svi kažu da neće biti ni malo laki.

SPS-JS

Sa konferencije za medije odborničke grupe SPS-JS

“Naša današnja konferencija za medije nije pitanje nikavog ličnog animoziteta, niti političkog pijtete ni prema kome, već samo javno apostrofiranje problema koji postoji već godinama unazad, a koji do dana današenjeg nije rešen”, kazao je dr Zoran Živković podsetivši da tradicija apotekarstva u našem gradu datira još od davne 1870. godine kada je u Valjevu otvorena prva apotka.

Prema njegovim rečima, uključujući sve probleme koje je valjevska Apotekarska ustanova imala sa ogromnim dugovanjima i činjenicom da postoji skupštinska odluka po kojoj se Grad obavezao da nadoknadi te dugove, očekivalo se da će nakon isplaćene 3 tranše dugovanja Valjevo imati dežurnu apoteku.

“Nažalost, i pored činjenice da broj obolelih od COVID-a se svakim danom povećava, da je na današnji dan blizu 7.000 novoregistrovanih dnevno, da je do sada u gradu na Kolubari od početka godine obolelo blizu 11.000 ljudi, uz apostrofiranje činjenice da naši najmlađi sugrađani obično imaju vitalne, zdravstvene problem u ranim jutarnjim satima, između dva i tri sata ujutru, a mi još uvek nemamo dežurnu apoteku. Mislim da je ovo problem koji se mora rešiti u najskorije vreme, jer evo, već se približavamo jeseni, približavamo se i zimi, za koju svi kažu da neće biti ni malo laka, a dozvolili smo da roditelji naših najmlađih sugrađana, po lekove moraju da idu u Lazarevac, ili u Šabac, kao najbliža mesta sa dežurnim apotekama”, rekao je Živković.

Zoran-Zivkovic-

Dr Zoran Živković, odbornik SPS-JS u Skupštini grada Valjeva

Na novinarsko pitanje vezano za koncesuju koja treba da usledi, Živković je odgovorio da se očekivalo će to pitanje koncesije, posle izmirenja duga, od strane Grada, biti rešeno i da će biti povoljnija situacija. On je podsetio da su problemi Apotekarske ustanove Valjevo počeli 2012. godine, sa otvaranjem privatnih apoteka, kada državni sektor nije bio u situaciji da se prilagodi tržišnim uslovima poslovanja. Tada su, kako je rekao, krenula dugovanja Apotekarske ustanove, koja su dostizala čak 6 miliona dinara svakog meseca.

“Svojevremeno sam bio zamenik gradonačelnika kada je prvi put to pitanje duga Apotekarske ustanove pokušalo da se reši. U tom trenutku, krajem decembra 2019. godine, dug je bio blizu 80 miliona dinara. Tada je bila formirana radna grupa, čiji sam u početku i sam bio član, a nakon mesec dana, na novom radnom sastanku, dug Apotekarske ustanove dostigao je nekih 137 miliona dinara, uz potraživanja 35 miliona. To znači  da je realan dug bio preko 100 miliona dinara”, naveo je Živković.

Kao je objasnio, to pitanje je dugo odlagano, jer se u pređašnjem sastavu očekivalo da će republički organi kao nosioci uprave najveći deo duga refinansirati, odnosno vratiti. Prema njegovim rečima, to je bila velika zabluda u koju smo sami upali i dozvolili da dug naraste na 107,2 miliona dinara, koje su platili građani ovog grada.

“Tako da pitanje koncesionara nije pitanje od juče. Mi smo i tada govorili, bio je aktuelan tzv. “Aranđelovački model” javno-privatnog partnerstva, ali se postavljalo pitanje ko želi da uđe u čitavu tu priču, odnosno inicijalno tražilo se da budu preuzeti svi kadrovi tadašnje Apotekarske ustanove uz vraćanje najmanje polovine duga Apotekarske ustanove. Sada smo u poziciji da je dug vraćen i ova današnja konferencija je samo javno podsećanje na realan problem koji postoji i koji je neophodno rešiti u što kraćem vremenskom periodu”, poručio je dr Zoran Živković, odbornimk odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.