Proglašen pobednički mural

Andrej_Zikic_Artez1

Ovo je pobednički mural Bosisovog konkursa koji će krasiti zgradu na Trgu Desanke Maksimović u centru Valjeva. Njegov autor je mladi beogradski umetnik Andrej Žikić Artez (29), koji za ovaj svoj mural pod nazivom „Budućnost je u tvojim rukama“ kaže da je na više nivoa povezan sa Valjevom.

„Kreiranjem optičke iluzije uklapanja u postojeći ambijent, stvorena je konekcija između grada i prirode, tj između Valjevskih planina koje se vide u pozadini i izgrađene strukture prisutne u samom prostoru. Žena prikazana na muralu treba da asocira posmatrača na majku ili majku prirodu, koja na svojim leđima nosi budućnost grada, dok je sudbina grada u sadašnjem trenutku u njenim rukama (žena u rukama drži nekoliko objekata prisutnih u samom gradu). Dete reprezentuje budućnost i poziva nas da se vratimo prirodi kroz vraćanje prirodnih elemenata u urbani prostor. Sadašnjost je u našim rukama, a budućnost u rukama naše dece!“, stoji u autorovom opisu najbolje ocenjenog murala.

Mural -pobednik Artez

Izvođenje murala, koji kompanija Bosis poklanja gradu povodom obeležavanja 35 godina postojanja, počinje u subotu 20. maja. Svečano otkrivanje pobedničkog murala zakazano je za 02. jun 2017. u 17 časova na centralnom događaju proslave jubileja kompanije Bosis.

Stručni tročlani žiri u sastavu Dušan Arsenić, arhitekta i grafički dizajner, Vladimir Pantelić Baxx, magistar zidnog slikarstva i Goran Mitrović, akademski slikar, ocenio je Artezov mural kao najbolji u konkurenciji 38 idejnih rešenja, urađenih od strane  27 učesnika konkursa (umetnika i umetničkih grupa) iz gradova širom Srbije i Republike Srpske.

Andrej Žikić – Artez

Pored beogradskog umetnika, pobednika konkursa, Andreja Žikića Arteza, koji je konkurisao sa dva idejna rešenja, u najuži izbor ušli su predlozi umenika Andreja Josifovskog – Pijaniste iz Beograda, Nikole Mihajlovića , takođe iz Beograda i našeg sugrađanina Miodraga Pešića. Od ukupnog broja umetnika koji su se prijavili na konkurs, čak sedam umetnika su Valjevci.

Kompanija Bosis iz našeg grada, regionalni lider u proizvodnji štampane kartonske i kaširane ambalaže, obezbedio je nagradu od 1.500 evra za pobednika. Pored toga, autoru se za oslikavanje murala stavljaju na raspolaganje površina i potrebni radni materijal, a sve troškove boravka u Valjevu za vreme realizacije murala snosi Bosis.

Artez radno 1

Artez pred jednim od svojih mnogobrojnih murala

Andrej Žikić Artez rođen je u Beogradu 1988. godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. godine. Proteklih 15 godina bavi se muralima i uličnom umetnošću pod pseudonimom “Artez” i trenutno je jedan je od najistaknutijih domaćih umetnika koji se bave ovom umetnošću.  Proteklih nekoliko godina aktivan je na internacionalnoj sceni, a svoj trag je ostavio na mnogim fasadama u evropskim gradovima – Berlinu, Zagrebu, Helsinkiju, Rimu, Bukureštu, Parizu, ali i u brojnim gradovima širom Argentine, Brazila i Indije.

Artez radno 2

Artez u jednoj od kreativnih akcija

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.