Program za Dan grada Valjeva

Nakon dve godine prinudne pauze zbog izbijanja pandemije korona virusa, u Valjevu će za Dan grada, biti organizovana Svečana akademija, kao centralni događaj obeležavanja datuma, koji se od 2004. godine praznuje 20. marta, kada je 1804. Valjevo oslobođeno u Prvom srpskom ustanku. U danu kada Valjevo obeležava svoj dan, biće organizovan besplatan koncert “Crvene jabuke”, a u Galeriji valjevskog Narodnog muzeja biće svečano otvorena istorijska izložba “Tragom jedne zaboravljene ideje”.

DAN-GRADA-FACEBOOK

Svečana akademija zakazana je za Dan grada, 20. marta, u 12 časova, u Velikoj sali Centra za kulturu i na njoj će, prema tradiciji, biti uručene nagrade grada Valjeva pojedincima, grupama i kolektivima za izuzetne rezultate ostvarene u različitim oblastima u prethodnoj godini.

U okviru obeležavanja Dana grada, Svečanoj akademiji 20. marta, u 11 časova, prethodiće istorijska izložba u Narodnom muzeju Valjevo  pod nazivom “Tragom jedne zaboravljene ideje”.

Iste večeri, u Centru za kulturu biće organizovan besplatan koncert grupe “Crvena jabuka”, koji je zakazan za 20 časova. Zainteresovani mogu preuzeti poklon karte za koncert na blagajni Centra za  kulturu 17. i 18. marta od 9h do 11h i od 17h do 20h, u subotu, 19. marta, u periodu od 10h do 12h, a u nedelju, 20. marta od 18h do 20h.

Valjevo je kao prva veća varoš oslobođena od Osmanlija 20. marta 1804. godine. Taj datum simbolizuje početak razvoja našeg grada kao modernog, evropskog i razvijenog naselja. Dan slobode koji je tada došao, predstavlja početak razvoja novovekovnog savremenog Valjeva. Do 2004. godine, pet decenija Praznik grada bio 15. septembar, Dana oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.