Prolećna ishrana dece

Adekvatna ishrana i odgovarajuća fizička aktivnost, omogućavaju deci osnovu za zdrav život i manji rizik od mogućih zdravstvenih problema. Predškolski uzrast ( 1-7 god.) je ključno razdoblje za pravilan rast, razvoj i sticanje poželjnih navika u ishrani, jer zdravstveni problemi i problemi sa ishranom često započinju u detinjstvu.

Valjevo

Ishrana dece u obdaništu prilagođena je uzrastu dece i često je korektivni faktor porodične ishrane. Navike koje se odnose na ishranu kod velikog broja dece (a i odraslih) nisu pravilno formirane. To su: neredovno konzumiranje obroka, favorizovanje „brze hrane“, često konzumiranje hrane bogate mastima, solju, šećerima (čips, smoki, slatkiši, gazirani napitci) , nedovoljno korišćenje proizvoda od integralnog zrna žitarica, prženja u dubokoj masnoći pri pripremanju hrane i sl.

Uzimajući u obzir sve navedeno vrlo je značajno da ishrana dece u obdaništu bude dobro orzanizovana i redovno kontrolisana. Za vreme boravka u vrtiću detetu treba obezbediti 75% dnevnih energetskih potreba.

Iza nas je zima, koja sa sobom odnosi „jaka“ jela, zamrznuto povrće i voće i jednoličnu ishranu a stiže nam proleće, tako da prvo zeleno povrće bogato vitaminom K, dijetnim vlaknima, gvožđem i fitonutrijentima deca prvo konzumiraju u vrtiću. Prvo prolećno voće su jagode bogate vitaminom C, folnom kiselinom i dijetnim vlaknima ali i oksidantima koji su zajedno prevencija za mnoge bolesti. S obzirom da jagode spadaju u namirnice koje mogu izazvati alergijske reakcije ne daju se u vrtiću, ali ih zato u kućnoj ishrani ne treba zanemariti.

Valjevo

Konstantno se deci servira voće, prisutno tokom cele godine jabuke, banane, pomorandže, mandarine. Industrijski prerađena hrana se izbegava a prednost se daje svežem povrću kako bi se ishrana obogatila i uspostavile nove navike.
Mehanička i termička obrada su jako bitne kako bi sačuvala energetska vrednost i organoleptičke osobine namirnica. Najbolja je ona hrana koja do stola najkraće putuje.

Ishrana dece u vrtiću treba da ima i vaspitnu ulogu, odnosno da pomogne da se kod dece formiraju pozitivne navike u ishrani. Dobro organizovana i raznovrsna ishrana dece u kolektivu omogućava da se deca naviknu na pojedine namirnice veće biološke vrednosti koje se u porodičnoj ishrani ili ne koriste u dovoljnim količinama ili nisu pripremljene na adekvatan način.

Pravilni stavovi, znanje i navike o ishrani, jednom formirane u detinjstvu ostaju trajno u životu čoveku.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.