Promocija knjige “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” dr Mile Mihajlović

Promocija knjige “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” dr Mile Mihajlović, održaće se u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, u četvrtak, 24. oktobra, sa početkom u 19 časova.

Knjiga “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” nagrađena je kao najbolje prozno delo u 2017. godini i dobitnik je Povelje “Rastko Petrović” takođe za 2017. godinu, koju dodeljuje Matica iseljenika Srbije i Srba u regionu. Do sada je predstavljena u 6 država: Republika Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Italija, Austrija i Mađarska, promovisana je u 13 gradova i u više desetina radio i TV emisija i prikaza u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji i inostranstvu.

Kulturno pamćenje tršćanskih Srba je naučna studija univerzalnog značaja, jer na jedinstvenom primeru tršćanskih Srba razmatra tematiku razloga asimilacije, odnosno, u kakvim uslovima jedna manjinska zajednica, drugačijeg jezika, kulture i vere od većine koja je okružuje, može da sačuva vlastiti identitet, svoje različitosti i specifičnosti i koliko dugo može da opstane.

Istraživanje kulturnog pamćenja na primeru tršćanskih Srba omogućava naučnu kritiku i usavršavanje dosadašnjih naučnih saznanja o aktuelnim sistemima očuvanja nacionalnog identiteta, kao i njihovu implementaciju u naučnu teoriju i praksu. Objavljivanje ove knjige omogućila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, Uprava za odnose sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, knjiga je 2018. godine prevedena na italijanski jezik. Pokrovitelj knjige je NJ.K.V. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Dr Mila Mihajlović, rođena Zrenjaninka, umetnik, rimski đak, komunikolog, istoričar, novinar, prevodilac, književnik. Član je UKS, UNS, Istorijske sekcije Srpskog lekarskog društva. Odlukom Matičnog odbora Ministarstva prosvete Republike Srbije, stekla je zvanje naučnog saradnika za istoriju. Autor je osam naučnih knjiga od kojih su neke prevedene na strane jezike. Njena doktorska disertacija pod mentorstvom prof. dr Milivoja Pavlovića na temu “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba”, prvi je sveobuhvatni naučni pristup i istraživanje kulturoloških specifičnosti Srba u Trstu, sa društvenim ciljem formulisanja jedinstvenog sofisticiranog konceptualnog modela vrednovanja i upravljanja nacionalnim kulturnim nasleđem van granica Srbije.

Svečanim predstavljanjem njene knjige “Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča” u izdanju italijanskog Generalštaba oružanih snaga, Italija je zvanično otvorila obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Kao istaknuta ličnost Srba u svetu, bila je počasni gost jubilarnog 50. Srpskog dana na Nijagarinima vodopadima na poziv Srpske narodne odbrane u Kanadi. Dobitnik je Nagrade Grada Zrenjanina za 2012, Specijalne nagrade žirija italijanske književne nagrade “Čeruljo” za 2014, te priznanja UKS “Blagodarje” za 2014. i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2017.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.