Promovisan novi broj “Akt”-a i dedeljene godišnje nagrade časopisa

Juče je u Galeriji Narodnog muzeja održana promocija novog (77-78-79) broja časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt”. Časopis “Akt” jedini je časopis za književnost, umetnost i kulturu koji u kontinuitetu izlazi u Valjevu devetnaest godina. Pored promocije dodeljene su i godišnje nagrade časopisa.

Na XVI konkursu za kratku priču časopisa “Akt” iz Valjeva prispelo je 187 priča od 72 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske i Kanade. Prva nagrada pripala je Gordani Smuđi za priču “Čovek koji je suviše glasno disao”, druga nagrada Mariji Bjelici za priču “Neobična priča” i Maji Tomić za priču “Tišina”, dok je treća nagrada dodeljena Vladimiru Milojkoviću za priču “Na margini”. Žiri je ravnopravno pohvaliopisce Milicu Nadeždić za priču “Leteći snovi” i Radosava Milutinovića za priču “Pelivan”.

Na deseti po redu valjevski srednjoškolski literarni konkurs, koji raspisuje časopis “Akt”, pristiglo je 40 radova, od 22 učenika. To je još jedan od načina na koji časopis “Akt” promoviše i podržava stvaralaštvo mladih. Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ravnopravno nagradi pet učenika: Nemanju Grujičića (IV razred, Valjevska gimnazija), Viktora Lukića (III razred, SMŠ “Živorad Grbić”), Milicu Lukić (III razred, Valjevska gimnazija), Katarinu Pavlović (IV razred, Valjevska gimnazija) i Petra Đurđevića (III razred, SMŠ “Živorad Grbić”).

Nagrada “Zlatno slovo” za najbolju knjigu kratke proze objavljenu na srpskom jeziku između dva konkursa pripala je Čudnoj knjizi (“Albatros plus”, Beograd) Enesa Halilovića.

Novi broj, koji je objavljen na 126 strana, predstavio je mr Dušan Stojković, zamenik glavnog i odgovornog urednika. Broj otvara blok poezije posvećene valjevskom slikaru Miodragu Ćiroviću Ćiri. Broj sadrži i uobičajene rubrike: valjevsku književnost, kratku prozu, strip, likovni život, književnu kritiku, slovenačku poeziju i rubrike posvećene dobitnicima nagrada na konkursima. Časopis sadrži i radove makedonskih autora iz časopisa Sovremenost, kao jedan vid “časopisa u časopisu”, po kome je “Akt” prepoznatljiv. Knjiga “Spontani um” Dimitra Anakijeva objavljena je u celini u koricama “Akt”-a.

U prijatnom ambijentu valjevskog Narodnog muzeja izložena je i slika Miodraga Ćirovića, koja je korišćena za ilustraciju najnovijeg broja.

Pored nagrađenih autora i urednika časopisa, u programu su učestvovali i brojni autori iz Valjeva, a za muzički deo se pobrinula Mina Čkojić, flautistkinja i profesorka Muzičke škole “Živorad Grbić”.

Pored izuzetne prevodilačke književnosti koja se od prvog broja objavljuje u časopisu, velika pažnja se posvećuje valjevskim književnicima i posebno mladima, učenicima valjevskih srednjih škola. Časopis “Akt” ponosan je na svoje članove redakcije, poput Pere Zupca, mr Dušana Stojkovića, Miroljuba Torovića, Srbe Ignjatovića, i drugih.

Urednik časopisa “Akt” od osnivanja do 2016. godine bio je Dejan Bogojević, multimedijalni umetnik iz Valjeva, a od 2016. godine ga uspešno uređuje Danijela Padejski, književnica i članica Udruženja književnika Srbije.

Časopis “Akt” sufinansira Grad Valjevo kroz projekte u kulturi, a izlazio je i u godinama kada nije imao ničiju finansijsku pomoć.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.