Promovisan novi broj i dodeljene nagrade Časopisa “Akt”

U Muzeju zavičajnih pisaca nedano je održana je promocija novog broja Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt”, koji u Valjevu izlazi u kontinuitetu od 2001. godine. Dodeljene su i godišnje nagrade časopisa. Nagrada “Zlatno slovo” za najbolju knjigu kratke proze objavljenu u 2017. godini pripala je dvema knjigama. Nagrade su primili Dragan J. Ristić za knjigu “Kriške: 111 jednostraničnih priča” i Marija Prgomelja za knjigu “Igre proleća i sene”.

Na XV konkursu za kratku priču Prva nagrada pripala je Aleksandru Arsenijeviću za priču “Bol”, Druga nagrada Jasmini Malešević za priču “Lovac na anđele”, dok je Treća nagrada otišla u ruke Ivanu Gaćini iz Hrvatske za priču “Između dvije lopate”. Žiri je ravnopravno pohvalio još tri pisca: Jovanku Božić za priču “Stari Slankamen”, Dragana J. Ristića za priču “Dan zgubidan” i Blagoja Rankovića za priču “Ozbiljna muzika (ili) o doktoru”.

Na deveti po redu, valjevski Srednjoškolski literarni konkurs, koji raspisuje časopis “Akt”, pristiglo je 55 radova, od 29 učenika. Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ravnopravno nagradi pet učenika: Nemanju Šujdović (IV razred Valjevske gimnazije), Milicu Pantelić (IV razred Valjevske gimnazije), Teodoru Mitrović (IV razred Valjevske gimnazije), Viktora Lukića (II razred SMŠ “Živorad Grbić”) i Marka Raičevića (III razred Medicinska škola “Dr Miša Pantić”). Ovo je još jedan od načina na koji časopis “Akt” promoviše i podržava stvaralaštvo mladih duži niz godina.

Novi broj, koji je objavljen na 144 strane, predstavio je mr Dušan Stojković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt”. Broj sadrži stalne rubrike – poeziju, valjevsku književnost, kratku prozu, strip, likovni život, književnu kritiku, ruske pesnike i rubrike posvećene dobitnicima nagrada na konkursima. Časopis sadrži i separat “Čuvarkuća” – antologiju valjevskog haikua, koji je priredio Dejan Bogojević, član redakcije.

Ppored nagrađenih autora i urednika časopisa, u programu su učestvovali i brojni pesnici iz Valjeva, kao i učenici Muzičke škole “Živorad Grbić” – Čarna Đurić i Luka Trifunović. Te večeri, u Valjevu, oko časopisa “Akt” okupili su se pisci iz Beograda, Mladenovca, Niša, Novog Sada i Valjeva, svih generacija.

Časopis “Akt” sufinansira Grad Valjevo kroz projekte u kulturi.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.