Prva faza rekonstrukcije Doma zdravlja napreduje po planu

Prva faza rekonstrukcije Doma zdravlja napreduje po planu, a zaposleni i pacijenti prilagodili su se na postojeće, manje komforne uslove. Za rekonstrukciju kompletne zgrade Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije izdvojila je 297 miliona dinara. Rok za završetak projekta je 365 dana.

Dom zdravlja Valjevo

U prvoj fazi radi se polovina zgrade, odnosno južno krilo, a kada se završi onda se službe premeštaju u taj novi deo i počinje rekonstrukcija severnog krila. Direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić zadovoljna je dosadašnjim tempom radova, kao i komunikacijom sa investitorom i izvođačem.

Dom zdravlja Valjevo

-Kompletna rekonstrukcija podrazumeva zamenu vodovodne instalacije, elektromreže, grejne instalacije, stolarije, podova, krova, radi se podrum, fasada i parking za vozni park Doma zdravlja, koji se inače nalazi u zaleđu zgrade, a nakon rekonstrukcije biće natkriven. U planu je i uređenje unutrašnjeg atrijuma koji je dugo neiskorišćen i zapušten. Najznačajnija je zamena dotrajalih instalacija. Praktično ćemo dobiti novu zgradu koja će našim građanima služiti minimum narednih 50 godina. Ovakva prilika se dobija vrlo retko, mi ćemo je iskoristiti i uraditi sve na najkvalitetniji način.

Dom zdravlja Valjevo

Ujedno želimo da se radi efikasno kako bismo našim sugrađanima što pre omogućili da se komfornije kreću kroz Dom zdravlja. S obzirom da je rok za završetak radova 365 dana, što je dug period za nesmetan rad jedne zdravstvene ustanove, napravili smo plan da se rekonstrukcija sprovede u dve faze: u prvoj fazi sve službe i medicinske ekipe premeštene su u jednu polovinu zgrade, dok se druga polovina radi. Bitna informacija je organizacija Pedijatrije: u prizemlju su pregledi bolesne dece i predškolskog i školskog uzrasta, dok su na spratu sistematski pregledi zdrave dece svih uzrasta, savetovališta i vakcinacije. Razdvojeni su i prilazi ovim odeljenjima tako da bolesna deca idu na glavni ulaz, a zdrava na bočni, kao i ranije. Laboratorija za decu i trudnice je na Pedijatriji, a za odrasle na drugom spratu, u delu Medicine rada. Patronažu i Službu kućnog lečenja i nege, kao i Ekonomsko-finansijsku službu premestili smo u zgradu Stomatologije. Služba hitne pomoći je izmeštena na Opštu medicinu u prizemlju, ali nesmetano funkcioniše. Dakle, u režimu rada ustanove ništa se ne menja, samo su lekari i sestre izmešteni u jedno krilo Doma zdravlja. Niko neće biti uskraćen za zdravstvenu zaštitu, samo molimo građane za strpljenje.

Dom zdravlja ValjevoGrubi građevinski radovi su počeli sredinom novembra, komunikacija sa predstavnicima investitora – Kancelarijom za javna ulaganja, izvođačem GP „Kej“ iz Valjeva i stručnim nadzorom je dobra i uprava Doma zdravlja je zadovoljna dosadašnjom dinamikom. Činjenica je da je do sada najviše skidan stari materijal (stolarija,podovi, zidovi, stare instalacije i oprema…), ali su već svoj deo posla započeli električari, postavljanjem novih elektroinstalacija. Ogroman i težak posao je bio iznošenje i transport nameštaja u depoe i magacine koje je obezbedila uprava, kao i preseljenje tri službe na Stomatologiju. Dom zdravlja je u tome imao značajnu pomoć Vojske Srbije i nekoliko valjevskih preduzeća.

Ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija centralnog objekta Doma zdravlja od 1982. godine, s tim što je Grad valjevo uložio znatna sredstva 2016. i 2017. u delimično obnavljanje pojedinih instalacija i delova zgrade.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.