Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije krajem avgusta

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je svaki korak u realizaciji projekta o povećanju energetske efikasnosti transparentan i javno dostupan, dodavši da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani do kraja avgusta.

Mihajlović je u izjavi za Prvu televiziju rekla da su potpisani ugovori sa 67 lokalnih samouprava, koje sada sprovode dalju proceduru, pri čemu će biti upućen javni poziv za kompanije koje će izvoditi radove i nakon toga za građane.

Prema njenim rečima, prvi ugovori bi trebalo da budu potpisani krajem avgusta i da se realizuju do početka grejne sezone, a ovo nije jedini javni poziv, imaćemo nastavak ovog projekta i krajem ove i sledeće godine.

Biće nam potrebno približno 100 miliona evra godišnje u naredne dve-tri godine kako bismo na nacionalnom nivou smanjili potrošnju električne i toplotne energije za 40 odsto i građani dobijali niže račune za više od 20 procenata, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o ugradnji solarnih panela, ponovila da je procedura maksimalno pojednostavljena i da su, kada se ranije govorilo o tome, svi mislili da im je potrebno godinu ili dve i sve je bilo komplikovano i skupo, a sada je sve pojednostavljeno.

Sve se završava u četiri koraka, bilo da je u pitanju porodična kuća ili stambena zajednica. Potreban je projekat, odobrenje koje izdaje lokalna samouprava i ugovor sa lokalnom distribucijom da ćete proizvoditi energiju za svoje potrebe. I ovaj projekat ćemo ponavljati nekoliko puta u godinama pred nama, a prvi javni poziv biće između prvog i trećeg septembra, istakla je ona.

Mihajlović je najavila da očekuje otvaranje novog rudnika Čukaru Peki u septembru, kao i da će početkom rada tog rudnika Srbija biti drugi proizvođač bakra u Evropi.

Kada je bila priča o privatizaciji RTB-a Bor, svi su kritikovali tada predsednika Vlade i govorili da sve to lepo zvuči, ali da od toga nema ništa. Mi smo strateškim partnerstvom sa Ziđinom uspeli da budemo u vrhu Evrope po proizvodnji bakra i zlata. Učestvovaćemo sa 18 odsto ukupne evropske proizvodnje kada bude počeo sa radom Čukaru Peki, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da će novi rudnici u Srbiji koristiti nove tehnologije i radiće u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, uz napomenu da je zdravija životna sredina prioritet.

Ona je objasnila da se menjaju stvari i u radu postojećih kapaciteta i da je u Boru u toku rekonstrukcija topionice, kojom će se smanjiti emisija štetnih gasova.

Za nas je važno da će Čukaru Peki biti zeleni rudnik, a to znači nove, moderne tehnologije. Kao i projekat „Jadar“, koji će biti potpuno digitalizovan rudnik sa podzemnom eksploatacijom. Jadarit je jedinstven mineral i biće jedinstven proces proizvodnje, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ono što slušamo od raznih pokreta i političkih stranaka jesu neistine o tome da ljudi neće moći da žive tamo, da će im rudnik uništiti useve, da će stotine hektara biti nenaseljivo – sve to nije tačno.

Naši zakoni su evropski i posebno zahtevni u vezi sa životnom sredinom i ništa što nije u skladu sa zakonima neće biti dozvoljeno, rekla je potpredsednica Vlade.

U toku je uvid u studiju o uticaju na životnu sredinu. Svi mogu da daju svoje predloge, a nakon toga će sve, kao i do sada, biti javno objavljeno i objašnjeno. Ono što želimo jeste i proizvodnja baterija i fabrika električnih vozila, nećemo dozvoliti izvoz čistog litijuma, poručila je ona.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.