PSG Valjevo: “Da li je Valjevo u Srbiji?”

Pokret slobodnih građana Valjevo oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem se ističe da su se lokalne vlasti mnogih gradova u Srbiji, između ostalog i Valjeva “pobrinule da obeležavanje najsvetlijeg državnog praznika – Dana državnosti, postane farsa”. Saopštenje koje je potpisao prof. dr Vladimir Krivošejev, poverenik Pokreta slobodnih građana za Valjevo, prenosimo u celosti.

Screenshot_20240220_094540

“Upravo se završila nedelja u kojoj je Srbija obeležila Dan državnosti, sećajući se datuma kada je 1804. godine počela borba za stvaranje novovekovne srpske države, kao i datuma kada je 21 godinu kasnije u toj državi donet prvi, demokratski, građanski Ustav. Takav dan bi morao da bude Dan svih građana Srbije, Dan svih srpskih gradova. Ali da dokažu da nije tako, da obeležavanje najsvetlijeg državnog praznika, sa dodelom odlikovanja koja zaobilaze mnoge stvarno zaslužne, uvedenog 2002. godine, predstavlja samo farsu, pobrinule su se lokalne vlasti mnogih gradova u Srbiji, među kojima i Valjeva.

Screenshot_20240220_094601

Prof. dr Vladimir Krivošejev, poverenik Pokreta slobodnih građana za Valjevo

Dok predstavnici gradske vlasti građanima čestitaju različite druge praznike, pa ponekad i organizuju neki program tim povodom, ili se odazivaju da svojim prisustvom daju na značaju proslavama raznih udruženja, ustanova i preduzeća, na najveći nacionalni građanski praznik su potpuno zaboravili; kao da on ne postoji; ili, kao da je nekakav nižerazredni događaj koji ih ne zanima, pa prema tome, ne bi trebao da interesuje ni građane Valjeva!

Ovakav omalovažavajući odnos zavređuje ne samo pitanje izrečeno u naslovu, već i svaku osudu. Očigledno, neki drugi interesi su im važniji od Srbije i od njenih građana. I od građana grada kojim bi trebali da upravljaju zarad opšteg državnog interesa”, navodi se u saopštenju PSG Valjevo.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.