Radno, svestrano, kreativno…

Deca u sebi nose skrivene talente. Otkrivanje dečijih sklonosti i razvijanje dečijih sposobnosti do ispunjenja ukupnog potencijala svakog pojedinca, jeste prostor za dobru komunikaciju i saradnju vaspitača i roditelja čija misija je zajednička. Deca se rađaju sa različitim mogućnostima i predispozicijama, a maksimizacija učinka, zadovoljenje intelektualnih potreba deteta jeste kompleksan zadatak.
Kako bi se određena predispozicija razvila u sposobnost, potrebno joj je pravovremeno „budjenje“ u vidu njenog aktiviranja. Talenat za muziku, pojedine sportove, slikanje, glumu i slično, mogu biti otkriveni samo se ako dete usmeri na aktivnosti koje su konkretno vezane za usavršavanje određenih korespondentnih veština. Dete treba vaspitavati da bude radno, svestrano i kreativno. Kreativnost je ključ za otkrivanje zaključanih talenata. Važno je podsticati kreativnost jer ona ne poznaje granice i modele.
Detetove sposobnosti i urođeni taleti se razvijaju iskustvom, kroz rad, igru i učenje.
Uticaj okolone je veoma značajan zato je važno deci obezbediti dobar i podsticajan ambijent razvoj sposobnosti.
Upravo na taj način deluje tim vaspitača Kreativne radionice Pinokio u saradnji sa roditeljima dece.
Pored različitih kreativnih radionica koje Pinokijevci pohađaju u sklopu vaspitno-obrazovnog rada u vrtiću, naša deca su uključena i u šire društvene tokove te su neki napravili i svoje prve korake u kulturno-umetničkim društvima, muzičkoj školi, sportskim klubovima itd. Tako je naš predškolac B.S. počeo sa učenjem prvih nota, a ljubav prema instrumentu koji uči da svira, želeo je da podeli sa svojim drugarima. U vrtić je doneo svoju violinu i nesebično sa puno elana i entuzijazma pokazao je drugarima instrument sa kojim je fasciniran. Uz bodrenje i podršku vaspitača ljubav prema muzici i muzičkim instrumentima se uvećava, i radi se na podršci širenja dečijih sposobnosti i talenata.
Tu su i naši vredni sportisti, fudbaleri koji posvećeno treniraju već u predškolskom uzrastu, pravila igre znaju i pozicije na kojima treniraju. Znaju i za fer igru ali i himnu Srbije i kako će se radovati ukoliko postignu pogodak. Ma mnogo toga deca znaju, i svaki put nas učine ponosnim.
Dramska sekcija otpočela je novu sezonu. Aktivno se sprema Novogodišnja bajka. Naši glumci su raspoloženi. Tekst se uči, muzika uklapa, koreografija postavlja i vredno radi kako bi zajedničkim snagama u naše Valjevo uneli prazničnu čaroliju, a vi ćete iskreno reći, niko to ne ume kako to znaju naši Pinokijevci.
Danas se veoma vredno radilo na više nivoa. Zasukali su rukave i u starijoj vaspitnoj grupi ugledavši se na svoje drugare predškolce. Ali, da ne dužimo previše, pogledajte fotografije koje govore u prilog rečenom.
Najlepši Pinokijevski pozdrav!

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.