Raspisan konkurs za sufinansiranje nabavke kotlova na biomasu

U cilju smanjenja zagađenja vazduha Grad Valjevo je raspisao Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke kotlova na biomasu (drveni pelet, briket, sečka) za porodične kuće. Grad je zajedno sa Ministarstvoma zaštite životne sredine za ovaj konkurs opredelio 20 miliona dinara. Udeo sredstava podsticaja iznosi 70% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi, maksimalno 150.000 dinara sa porezom. Javni poziv traje 21 dan, zaključno sa 23. martom 2023. godine.

Viktor-Micic

Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Grada Valjeva

“Sredstva za podsticaj dodeljuju se krajnjim korisnicima, odnosno domaćinstvima kod kojih je postojeće grejanje na ugalj, mazut ili drvo. Važno je naglastiti da su u pitanju grejači prostora – kotlovi na biomasu, odnosno drvni pelet, briket i sečka. Ovim javnim pozivom ostalo je 20 miliona neiskorišćenih sredstava i to podrazumeva da bi trebalo da nabavimo oko 140 novih kotlova. Bitno je napomenuti da se blagovremenom dostavom prijavnih obrazaca i dokumenata smatra i preporučena pošiljka, zaključno sa navedenim datumom za kraj javnog poziva. Nakon zaključenog prijema dokumenata, Komisija će izvršiti bodovanje, iskontrolisati dokumentaciju i napraviti preliminarnu listu, nakon čega Komisija ima obavezu da obiđe i da ustanovi tačnost tih podataka iz dokumentacije i posle izvršenog bodovanja radi se i konačna lista. Na revidiranu, odnosno konačnu listu, postoji mogućnost prigovora od osam dana”, kazao je na konferenciji za medije Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

Prema Mićićevim rečima, za ovu meru energetske sanacije je u okviru prvog javnog poziva nabavljeno 104 kotla i on očekuje će interesovanje biti višestruko veće u odnosu na pređašnji konkursu.

“Nabavljeno je 104 kotla u prvom delu konkursa, u momentu kada je došlo do poremećaja u nabavci i mogućnosti da se nabavi pelet. Određen broj zainteresovanih građana je tada odustao. Međutim, već od jutros imamo priličan broj prijava, često nas pozivaju građani i interesuju se za mogućnost da učestvuju na ovom javnom pozivu. Očekujemo da će interesovanje biti višestruko veće od opredeljenih sredstava, tako da ćemo u narednom periodu gledati da potražimo mogućnost dodatnog finansiranja”, istakao je Viktor Mićić.

Neophodna dokumentacija može se preuzeti na šalteru broj 12 u prizemlju Gradske uprave, kao i na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.rs! Za sve dodatne informacije zainteresovani građani mogu pozvati na broj telefona 014/294-790, ili se obratiti putem e-maill adrese: [email protected].

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.