Reaktiviran Književni klub Valjevo – Promovisana prva knjiga

Nakon 33 godine pauze u našem gradu ponovo je aktiviran Književni klub Valjevo. Grupa od desetak umetnika entuzijasta rešila je da ponovo pokrene rad i aktivnosti ovog kluba, da napravi sopstvenu izdavačku produkciju koja će biti posvećena Valjevu, ali i da sa posebnom uređivačkom koncepcijom skrene pažnju čitalačke i druge publike u našem gradu. 

Članovi revitalizovanog Književnog kluba Valjeva prezentovali su svoj prvenac – knjigu pod naslovom “Tri kosa”, koja izlazi u okviru edicije “Inspiracija Valjevo” i to će biti jedna u nizu edicija koje će publikovati Izdavačko udruženje “Književni klub Valjevo”.

U ovoj kolornoj publikaciji, kvalitetnog dizajna i štampe, kroz neobaveznu monografsku formu, obrađen je istorijat takoreći jedne kafane stare više od veka. Ta kafana, koja sada nosi naziv “Tri kosa”, otvorena je pre više od sto godina na istom mestu na Trgu Desanke Maksimović pod nazivom “Gradska kafana”, potom se zvala “Bristol”, kasnije “Ranapoz”, zatim “Obnica”, pa “Tre merli” i konačno “Tri kosa”.

“Knjiga na čudan način spaja različita vremenska razdoblja i celine. U njoj se govori o istoriji  Valjeva i valjevskih kafana, istoriji srpske kuhinje, valjevskim specijalitetima, istoriji vina, vinogradarstva i piva u našoj zemlji i našem gradu. Zanimljivo je što priča o kafani “Tri kosa” zauzima samo 10% knjige koja nosi ovaj naziv”, kaže Zoran Mujbegović, glavni i odgovorni urednik Književnog kluba Valjevo i čovek koji je priredio ovu knjigu.

Zoran Mujbegović

“Bez obzira što je u ovoj knjizi prioritet dat restoranu “Tri kosa”, smatramo da je ovo izuzetna reklama i za sam grad”, ističe Marija Škornički, predsednica Književnog kluba Valjevo, koja se na promociji ove knjige osvrnula i na ideju ponovnog aktiviranja kluba.

“Književni klub Valjevo osnovan je od strane desetak entuzijasta sa ciljem da pokažemo nešto novo i drugačije u našem uspavanom gradu, da prikažemo da književnost i umetnost mogu da se predstave na modernji način, a ne po ustaljenom klišeu. Imala sam prilike da čujem u određenim kulturno-umetničkim institucijama da su književnost i poezija dosadni. To nije tako. Može biti samo dosadan pristup. Koliko ćemo mi uspeti u tome, videćemo, ali mislim da ova prva knjiga već govori u prilog našem drugačijem angažmanu. Ciljeva i ideja imamo mnogo, a ako uspemo da uradimo jedan mali deo toga, uradićemo dosta”, kaže Škornički i naglašava da se Klub finansira isključivo ličnim sredstvima i iz donacija. Ona se nada da će u narednom periodu i Grad Valjevo imati želju i pronaći način da pomogne Književnom klubu Valjevo.

Jedan od članova Kluba Aca Vidić kaže da svi članovi zajedničkim snagama rade na tome i doprinose ideji da Književni klub bude prepoznatljiv ne samo po svojoj vrsti delovanja u kulturnom životu Valjeva i šire, nego i po edicijama koje objavljuje, čemu svakako u prilog govori i ova prva knjiga.

“Mislim da mladi umetnici i pisci kao budući kvalitativni članovi Kluba, treba da stiču afirmaciju prvo kroz Književnu omladinu, koja je najstarije književno udruženje u Valjevu. Tek sa izgrađenim prepoznatljivim stilom pisanja, kao osvedočeni pisci i kulturno emancipovani, oni treba da postanu članovi Književnog kluba. Samo tako se vrši neka vrsta negovanja kulturne tradicije i književne reči kao jednog oblika umetničkog izražavanja. Na takav način pospešuje se afirmacija Kluba, ali i pojedinaca”, kaže Vidić.

Aca Vidić, član Književnog kluba Valjevo i Marinko Lugonja, tehnički urednik edicije

Već za mesec dana biće promovisana nova knjiga Književnog kluba koja je posvećena posmama o Valjevu.

 

M.P.M.

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.