Realizovan kviz na temu smanjenja rizika od prirodnih katastrofa

U okviru aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje rizika od poplava i izloženosti nepogodama u Srbiji “Caritas Valjevo” realizovao je danas zanimljivo takmičenje između učenika četvrtih razreda četiri valjevske osnovne škole na temu prirodnih katastrofa, ponašanja tokom vanrednih situacija i zaštite životne sredine.

Photo 120

“Kroz takmičenje u Caritasovoj edukativnoj igri „Ne rizikuj čoveče“ i nadmetanja kroz igre primarne selekcije otpada, asocijacija, prepoznavanja predmeta iz osnovnog kompleta za preživljavanje na jedan interesantan način prenela su se nova znanja našim najmlađim sugrađanima na temu zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od budućih elementarnih nepogoda i o tome kako treba da se ponašaju tokom određenih katastrofa, kao što su poplave, požari, zemljotresi. U današnjem kvizu ali i edukacijama koje su mu prethodile na naš poziv učešće su uzele OŠ Nada Purić, OŠ Prota Mateja Nenadović, OŠ Sestre Ilić i OŠ Milovan Glišić“, kaže Dušan Perić iz “Caritasa Valjevo”.

Photo 139

Iako je kviz bio takmičarskog karaktera u njemu nema pobeđenih i poraženih jer je svaka nova informacija, koja je usađena u svest mališana zlata vredna pošto u budućnosti može sprečiti ozbiljne nesreće. U igrama sticanja znanja svi učesnici kojih je danas bilo preko 140 su pobednici.

Photo 121

U proleće 2014. godine nezapamćene kiše u poslednjih 120 godina pogodile su Srbiju i izazvale poplave koje su nanele materijalnu štetu koja se meri milijardama. “Caritas” se aktivno odazvao pozivu za pružanjem hitne humanitarne pomoći poplavljenom stanovništvu, a jedna od važnih pouka izvučenih iz tih zajedničkih napora je suštinski značaj prevencije i smanjenja rizika od poplava i klizišta u osetljivim područjima za ublažavanje posledica tih elementarnih nepogoda, pre svega ljudskih i materijalnih gubitaka. Više naučnih studija je ustanovilo nedvosmislenu vezu izmedju ulaganja u smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda i održivog razvoja i opšteg napretka društva. Upravo iz tih razloga je “Caritas” odlučio da se aktivno uključi u oblast smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda (eng. Disaster Risk Reduction – DRR) i uložiće napored da odgovori na izazove i probleme koje ta oblast nosi na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Ciljevi celokupne mreže “Caritasa” u Srbiji su aktivnosti na polju DRR-a koje vode podizanju opšte svest o značaju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, unapređenje regionalne saradnje jer elementarne nepogode ne poznaju državne granice i implementiranje konkretnih akcija u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Photo 053

Aktivnosti “Caritas Valjevo” današnjim kvizom nizu završene i u narednom periodu planiran je niz obuka za predstavnike udruženja građana, pojedinaca i institucija i realizacija konkretnih ifrastrukturnih akcija na terenu. Pored toga zahvaljujući podršci “Caritasa Srbije” i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sve osnovne škole u Valjevu dobiće informativne table zahvaljujućim kojima će osnovci moći da steknu i prošire već postojeća znanja na temu ponašanja tokom poplava, zemljotresa i požara.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.