REFORMA ŠKOLSTVA U SRBIJI!

Osnovna škola neće više trajati 8 godina!Osnovno obrazovanje bi bilo podeljeno u tri ciklusa, po tri razreda.

Na tribini Odbora za obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti čuo se i predlog da osnovna škola traje devet godina. Prema tom predlogu, sadašnji predškolci bili bi prvaci, a celo osnovno školovanje odvijalo bi se u tri ciklusa po tri razreda.

Osnovna škola trebalo bi da traje devet, umesto sadašnjih osam godina. Deci se ne bi dodavala godina školovanja, već bi se sadašnje predškolsko računalo kao prvi razred.

Osnovno obrazovanje bi bilo podeljeno u tri ciklusa, po tri razreda. Ovo je pravac u kojem bi mogla da se reformiše osnovna škola.

Bilo je argumenata i za i protiv uvođenja ovog modela, koji nije pomenut u nacionalnoj strategiji razvoja obrazovanja.

Dilema je bila i ko bi izgubio i ko dobio – nastavnici ili učitelji. Da li bi učitelji predavali u četiri i po ili u pet razreda. Pomenuto je da bi period od 4. do 6. razreda bio kombinacija predmetne i razredne nastave.

Prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, ocenio je da ovo ne bi bila mala, nego revolucionarna promena.

– Zbog uvođenja ovakvog sistema okolne države imaju niz problema. Ova promena podstiče se spolja, zbog ušteda u obrazovanju, koje nam nameću kreditori i finansijeri. Za poslednjih 20 do 30 godina, obrazovni sistem se dosta promenio. Mnoge stvari rađene su na brzinu, mnoge upropaštene, pa je sistem doveden u nezavidnu situaciju – rekao je Lipkovski.

Naveo je i da je nužno da se izdvajanje za nauku sa tri poveća na šest odsto BDP-a, a prema njegovom mišljenju, neophodno je uvesti i jednosmenski rad u školama.

Izvor  Info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.