Reformama do ostvarenja vizije o zelenoj Srbiji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je danas da je pitanje dekarbonizacije i zelene energetike globalno i generacijsko pitanje i da je u procesu energetske tranzicije neophodno zajedničko delovanje.

Zorana-Mihajlovic-OIE-Srbija

Mihajlović je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije (OIE), koju pod pokroviteljstvom Ministarstva organizuje Udruženje „Obnovljivi izvori energije“, navela da je to pitanje zdravlja i životne sredine i ljudi.

Ona je ukazala na to da su mogućnosti koje pruža zelena energetika gotovo nemerljive, istakavpi da je to novi model rasta i jedna nova industrijska revolucija.

Govorim o novim investicijama, novim zelenim radnim mestima. Vrednost projekata novog investicionog ciklusa je 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet biti za OIE, poručila je Mihajlović.

Moramo da budemo brzi i efikasni kada je u pitanju dekarbonizacija, bez obzira na otpore koje osećamo. Ako polako, korak po korak, idemo ka tome da zamenimo prljave elektrane koje koriste najgori ugalj i da imamo što više kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, možemo da budemo važan činilac u trgovini električnom energijom u ovom delu Evrope, rekla je ona.

Prema njenim rečima, donošenjem novog zakonskog okvira postavljen je temelj za sprovođenje nove energetske politike koja donosi drugačiji strukturni privredni rast i razvoj.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su u pripremi podzakonska akta i strateška dokumenta kojima ćemo odrediti put kojim Srbija treba da ide u narednim decenijama u energetici.

Cilj je, kako je naglasila, da, uz konsenzus sa građanima i građankama Srbije, do 2040. godine imamo najmanje 40 odsto energije dobijene iz OIE, a do 2050. i više od 50 odsto, a očekuje se i da emisije štetnih gasova narednih 10 godina prate prosek u Evropskoj uniji.

Pred nama su veliki izazovi, ali sve radimo zajedno sa lokalnim samoupravama, biznis zajednicom i građanima, što se najbolje vidi kroz projekte povećanja energetske efikasnosti i solarnih panela, predočila je Mihajlović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.