„REHABILITACIJA DECE“ U ČIGOTI U CILJU PREVENCIJE KOMPIKACIJA GOJAZNOSTI

Radi prevencije gojaznosti kod dece i komplikacija poput metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbeđuje rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici Čigota kroz takozvani “Čigotica program”.

20221025_074241

VD DIREKTOR FILIJALE Milan Vilotić

Program „Čigotica” je veoma popularan i zahvaljujući timu koji čine pedijatar, endokrinolog, specijalista fizikalne medicine, psiholog, dijetetičar, medicinske sestre, fizioterapeuti i animatori omogućen je multidisciplinaran pristup i lečenje gojaznosti dece.

Planirane fizičke aktivnosti su vežbe u vodi, plivanje, dve šetnje do 60 minutana stazama dugim od tri do sedam kilometara, vežbeo blikovanja, jačanja pojedinih mišićnih grupa bez rekvizita i sa rekvizitima u sali, kao i aktivnosti na sportskim terenima.

Rehabilitacija traje 21 dan, deca i adolescenti između 12 i 18 godine dva puta mogu biti upućeni na rehabilitaciju u različitim kalendarskim godinama.

Svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma. To je veoma zabrinjavajući podatak, s obzirom na to da gojazna deca imaju povećan rizik za razvoj mnogih metaboličkih bolesti kao što je dijabetes, a gojaznost kod dece je značajan faktor rizika i za oboljevanje u odraslom dobu.

Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigoti je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus dve standardne devijacije za pol i uzrast. Deca seupućuju u Čigotu na osnovu uputa izabranog pedijatra i saglasnosti lekarske komisije Filijale.

Ovo je jedinstveni državni projekat u regionu koji ne podrazumeva samo lečenje gojaznosti već i svojevrsnu edukaciju o zdravom načinu života i menjanju navika. Najvažniji cilj programa je da kod mlade populacije budu prevenirane komplikacije gojaznosti.

Apelujemo na roditelje da se blagovremeno obrate pedijatru svog deteta koji će proceniti neophodnost upućivanja u Čigotu i izdati odgovarajući izveštaj i uput.

 

VD DIREKTORA FILIJALE

Milan Vilotić

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.