Rekonstrukcija Doma zdravlja za sada po planu

Projekat rekonstrukcije zgrade valjevskog Doma zdravljam, za koji je Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije izdvojila 297 miliona dinara, otpočeo je pre 3 meseca. U toku je prva faza radova, u kojoj se rekonstruiše južna strana zgrade i krov, a koja je predviđena da traje do aprila meseca. Nakon toga sledi druga faza, koja pored rekonstrukcije severnog krila zgrade podrazumeva radove na fasadi i parkingu koji je namenjen za vozni park Doma zdravlja.

Dom zdravlja Valjevo

Prema rečima direktorke Doma zdravlja dr Branke Antić, prva faza rekonstrukcije napreduje prema planu. Poskidana je stara stolarija, uklonjeni su podovi, zidovi, stare instalacije i oprema. Zamenjane su sve cevi i kompletna instalacija (vodovod, kanalizacija, struja i grejanja). Treba da se urade novi podovi, zidovi, postavi nova stolarija i krov.

“Prilikom seljenja odeljenja bilo je dosta problema, jer je trebalo sav mobilijar izmestiti iz ordinacija u južnom krilu. Mi nismo imali sredstava da platimo ljude i vozila koji bi izneli i odvezli mobilijar na skladištnu lokaciju, ali su nam izašli u susret policija, vojska, preduzeća “Agronom” i “Europrom”. Zahvalna sam tim ljudima na svoj pomoći koju smo dobili od njih”, kaže dr Branka Antić, direktorka valjevskog Doma zdravlja.

Ona ističe da se u režimu rada Doma zdravlja od početka rekonstrukcije zgrade  ništa nije promenilo, ali da je moralo doći do reorganizacije određenih odeljenja i službi.

Dom zdravlja Valjevo

“Što se tiče Pedijatrije, u prizemlju se obavljaju pregledi bolesne dece i predškolskog i školskog uzrasta, dok su na spratu sistematski pregledi zdrave dece svih uzrasta, savetovališta i vakcinacije. Razdvojeni su i prilazi ovim odeljenjima tako da bolesna deca idu na glavni ulaz, a zdrava na bočni, kao i ranije. Laboratorija za decu i trudnice je na Pedijatriji, a za odrasle na drugom spratu, u delu Medicine rada. Patronažu i Službu kućnog lečenja i nege, kao i Ekonomsko-finansijsku službu premestili smo u zgradu Stomatologije. Služba hitne pomoći je izmeštena na Opštu medicinu u prizemlju, ali nesmetano funkcioniše. Dakle, u režimu rada ustanove ništa se ne menja, samo su lekari i sestre izmešteni u jedno krilo Doma zdravlja. Niko neće biti uskraćen za zdravstvenu zaštitu, samo molimo građane za strpljenje”, naglašava dr Antić.

Završetak prve faze radova predviđa se za april mesec, nakon čega se prelazi u fazu dva, kada će se raditi severno krilo zgrade. Ta druga faza podrazumeva rekonstrukciju severnog krila, fasade i parkinga za vozni park Doma zdravlja, koji se inače nalazi u zaleđu zgrade. Taj parking će nakon rekonstrukcije biti natkriven, a u planu je i uređenje unutrašnjeg atrijuma, koji je dugo neiskorišćen i zapušten. Rok za završetak radova je prvi novembar, a direktorka dr Branke Antić se nada da će Dom zdravlja kao ustanova slavu proslaviti u novoj zgradi.

Prema njenim rečima, nedavno su od strane Kancelarija za javna ulaganja odobrena i sredstva za rekonstrukciju ovdašnje Stomatologije. Reč je o iznosu od 170 miliona dinara.

“Gradska uprava treba da raspiše tender i kada se završi ta procedura krećemo i u rekonstrukciju te zgrade. S tim što će Stomatologija morati komplet da se iseli, jer tamo kompresori i vod idu sa istog mesta”, ističe direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.