Reporteri VAmateri: PSD Magleš – akcija sređivanja planinarskog doma na Debelom brdu

Sa lica mesta fotografije šalju naši “Reporteri VAmateri”.

PSD Magleš Valjevo je 13.05.2018. godine organizovao akciju sređivanja planinarskog doma na Debelom brdu.

Valjevo

Planinarski dom se nalazi na 1040 m.

Opis:
Dom se nalazi na Jablaniku kod prevoja Debelo brdo. Sagrađen je 1960. kao spratna zgrada od kamena i cigle. U prizemlju se nalazi kuhinja i velika trpezarija koja može da primi oko 60 gostiju. Podrumske prostorije i WC se nalaze u dograđenom delu. Na spratu su 3 sobe jedna manja za domaćina i dve grupne (jedna sa 20 ležaja, druga sa 28). Dom ima struju i sav potreban inventar za pripremanje hrane. Pijaća voda postoji. Grejanje u sobama i trpezariji je pomoću peći na drva. Dom ima domara ali nije stalno otvoren. Domar Tile Davidović ( 065-2575-205) živi u neposrednoj blizini doma i u svako doba ga može otvoriti. Ipak rezervacije i najave grupa se vrše na tel. Društva 014/236-377 ili na adresu Žikice Jovanovića 35, 14000 Valjevo. Objekat je vlasništvo PSD “Magleš” iz Valjeva, Karađorđeva 102.

Pristup:
Domu se može prići putničkim vozilom ili autobusom iz pravca Valjeva putem za Bajinu Baštu do Debelog brda. Prevoj se nalazi na 30. km od Valjeva. Na tom pravcu saobraća i redovna autobuska linija, a od samog prevoja do doma ima oko 700 m u pravcu Jablanika.

U ovoj akciji društva učestvovalo je 22 planinara i planinarke. Oko doma je pokošena trava, unutrašnjost doma okrečena,dom očišćen,sređena kuhinja itd. Ispod Lipe koja leti pravi fenomenalan hlad smo promenili daske na velikom stolu i daske od klupa. Sada će naši gosti imati bolje uslove za odmor.

Od doma se može iči u raznim pravcima i planinama : Jablanik,Medvednik ,Povlen,Magleš,Tornička Bobija,etno selu Bebića Luka i manastiru Pustinja. U domu se tokom cele godine odvijaju neke od aktivnosti istaživača, polaznika iz Petnice,,planinara PSD Magleš i drugih društava iz Srbije koja dom uzmu za bazu pri osvajanju obližnjih planina.

U blizini doma ka putu na Debelom brdu je vrh Stublica 1104 m. Često smo na vrhu viđali pri dolasku u dom Srndaće, sa ovog vrha je odličan pogled ka Valjevu i okolnim planinama.

Valjevo

Stublica 1104m.

Valjevo

Svi gosti imaju isti tretman i očekujemo od njih da se domaćinski odnose prema inventaru i opremi u domu.

ValjevoPogled ka Velikom Povlenu.

Valjevo

Upozorenje koje treba shvatiti ozbiljno.

Valjevo

Vidimo se na nekoj od akcija PSD Magleš Valjevo.

Samo V E D R O ! !


 

Valjevskaposla su uvela posebnu karticu pod nazivom “Reporteri VAmateri”, u kojoj ćete (po)moći da svojim fotografijama skrenete pažnju našim ostalim sugrađanima na dešavanja oko vas, ukažete na problematiku sa kojom se susrećete, pohvalite nečiji rad, ili jednostavno zabeležite fotoaparatom odnosno mobilnim telefonom nešto interesantno što mislite da vredi pomena.

U susret zajedničkoj akciji vas i nas, pišite nam i šaljite svoja foto-zapažanja u inbox naše Facebook stranice Valjevskaposla, ili na e-mail adresu [email protected], sa naznakom “Reporteri VAmateri”.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.