Reporteri VAmateri: PSD Magleš na Fruškogorskom maratonu

Sa lica mesta fotografije šalju naši “Reporteri VAmateri”.

Planinari PSD Magleš Valjevo ovog puta su učestvovali na Fruškorskom maratonu.

Valjevo

Staza koju smo izabrali je duga 10 km,taman da nakon pešačenja imamo vremena da vidimo još po nešto na Fruškoj Gori.

Valjevo

Fruška gora je ostrvska planina u Sremu. Najveći deo Fruške gore se nalazi u Srbiji (u Vojvodini), dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku.Prostire se na dužini od oko 75 km, širine je od 12 do 15 km. Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539m), a ostali značajni vrhovi su Stražilovo (321m), Iriški Venac (451m), Veliki Gradac (471m) itd…

Valjevo

TV toranj na Fruškoj Gori

Ukupno je 35 planinara  PSD Magleš učestvovalo u maratonu, 34 planinara i prijatelja našeg društva je prošlo stazu od 10,144 km ,naša planinarka Željka je išla na stazu od 17 km.

Uz dobro raspoloženje i šalu ,usputne odmore  stazu smo prešli lako i sa zadovoljstvom u blizini cilju u planinarskom domu smo napravili pauzu za kafu,pivo i degustaciju svih ponetih kolača, pita ,suvog voća  ponetih iz Valjeva.

Valjevo

Grupna na kontrolnoj tački KT9.

U koloni i devojčica Alaksandra od 8 meseci u nosiljci koji nosi njen tata , majka nosi sve ostalo potrebno tako malom detetu. Bravo za ove roditelje.

Valjevo

Fruška gora je ostrvska, stara gromadna planina. Doline i padine Fruške gore su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, na padinama su voćnjaci i vinogradi sa čuvenim vinskim podrumima, a delovi viši od 300 m su obrasli gustom listopadnom šumom. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Oko 700 vrsta lekovitog bilja raste na ovoj planini. Neke od brojnih životinjskih vrsta su: Srna,Jelen,Muflon,Lasica, Divlja svinja (beka), Kuna,,Divlja mačka,Šakal,Zec, itd.

Nismo nijednu od životinja videli a nije ni čudo ,na maratonu je bilo mnogo učesnika,velika gužva pri startu da se uzmu prijave ,učesničke knjižice,gužva svugde na stazama,tako da su se stalni stanovnici Fruške Gore povukli  dalje od staza.

Odmor kod planinarskog doma pre samog cilja.

Mi se ne takmičimo mi uživamo u prirodi – moto PSD Magleš Valjevo.

Radosno do cilja, uzimamo učesničke knjižice. Vidimo se sledeće godine na maratonu.

Grupa naših planinara ( njih 17) koja je bila u Sremskim Karlovcima nas čeka u autobusu, nakon ukrcavanja krećemo ka Vrdničkoj kuli – etno naselje.

Malo odmora i osveženja u Vrdničkoj kuli.

Nakon dvosatnog odmora krećemo ka manastiru Vrdnik , naš prevoz nas čeka.

Valjevo

Ulaz u manastir Vrdnik.

Između Carice Milice i Cara Lazara.

Valjevo

Dan proveden u prirodi ,odmoru i poseti manastiru uz veliki broj učesnika je dan iskorišćen u potpunosti.

Valjevo

PSD Magleš Valjevo u 2018 slavi 70 godina rada. Ove godine smo sa posebnom pažnjom birali akcije na kojima ćemo učestvovati . Fruškogorski maraton je pun pogodak. Vidimo se na nekoj drugoj akciji.

Samo  V  E  D  R  O !


Valjevskaposla su uvela posebnu karticu pod nazivom “Reporteri VAmateri”, u kojoj ćete (po)moći da svojim fotografijama skrenete pažnju našim ostalim sugrađanima na dešavanja oko vas, ukažete na problematiku sa kojom se susrećete, pohvalite nečiji rad, ili jednostavno zabeležite fotoaparatom odnosno mobilnim telefonom nešto interesantno što mislite da vredi pomena.

U susret zajedničkoj akciji vas i nas, pišite nam i šaljite svoja foto-zapažanja u inbox naše Facebook stranice Valjevskaposla, ili na e-mail adresu [email protected], sa naznakom “Reporteri VAmateri”.


Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.