Retrospektivna izložba Miće Trnavca u Narodnom muzeju u Kruševcu

Danas će u Narodnom muzeju u Kruševcu svečano biti otvorena retrospektivna izložba akademskog slikara Radovana Trnavca Miće.

Radovan Trnavc Mića

 

Izložbu pod nazivom “Radovan Trnavac Mića – Juče, danas, sutra” koja će ped kruševačkom publikom biti do kraja marta meseca, otvoriće Goran Vasić, diektor Narodnog muzeja Kruševac i istoričar umetnosti Natalija Topličanin, kustos kruševačkog Muzeja.

Postavka u Narodnom muzeju Kruševac broji 21 umetničko delo Radovana Trnavca Miće, među kojima su slike i objekti nastali u periodu između 1973. i 2017. godine.

Radovan Trnavc Mića

“AMERIČKI VRABAC”, 2010, ulje na platnu, 100 x 100 cm, delo Radovana Trnavca Miće

“Retrospektivna izložba u Narodnom muzeju Kruševac, koju Radovan Trnavac priređuje kroz sažetu selekciju radova, omogućava sveobuhvatan uvid u različite faze stvaralaštva. Od najranijih radova, nastalih tokom studentskih dana, 70-ih godina XX veka, preko onih nastalih u Americi, na kojima kulminira poetika nedrealizma, sve do najrecentnijih, na kojima se, možda ponajviše, iščitava uticaj srednjovekovnog i renesansnog slikarstva, jasno se prepoznaje osobena poetika, ali i umešnost i zrelost umetnika”, deo je uvodnog teksta koji je za katalog koji prati ovu izložbu napisala Natalija Topličanin.

Radovan Trnavc Mića

“RASPEĆE”, 2017, ulje na platnu,190 x 144 cm, delo Radovana Trnavca Miće

Medijski pokrovitelj izložbe je R VODIČ iz Beograda.

Po završetku izložbe u Kruševcu, celokupna postavka slika i objekata Radovana Trnavca Miće seli se u aprilu mesecu u Likovni salon Narodnog univerziteta u Trsteniku.

Radovan Trnavc Mića

Radovan Trnavac Mića, akademski slikar

Radovan Trnavac Mića rođen je 1950. godine u Kragujevcu. Osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu “Nikola Tesla” u Beogradu. Svoje prvo slikarsko iskustvo stekao je u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Posle završene prve godine primljen je na slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1977. godine, u klasi profesora Mladena Srbinovića. Skoro tri decenije svog života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Njujorku, gde je kao umetnik stekao veliki ugled. Pored slikarstva bavi se i freskoslikarstvom, mozaikom i vajarstvom. Do sada je imao preko 50 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na preko 1000 grupnih izložbi širom sveta. Izlagao je sa najznačajnijim slikarskim imenima XX veka, kao što su Pablo Pikaso, Robert Raušenberg, Roj Lihtenštajn, Andi Vorhol i mnogi drugi. Slike Radovana Trnavca Miće nalaze se u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama muzejskog karaktera širom sveta, počev od Srbije, preko Mađarske, Italije, Švajcarske, Francuske, Švedske, Holandije, Nemačke, Makedonije, Poljske, Belorusije, Rusije, pa do Kanade, SAD, Japana i Australije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i značajnih priznanja za svoj rad, kako kod nas, tako i u svetu,

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.