RIFEJ u Valjevu

Svi Valjevci koji vole da slušaju izvornu rusku muziku imali su šansu da u nedelju posle podne, prvog novembarskog vikenda, uživaju slušajući orkestar ruskih narodnih instrumenata Uralskog Federalnog Univerziteta iz Jekaterinburga “RIFEJ”, a ulaz na koncert koji je održan u Centru za kulturu Valjevo bio je besplatan.

Na koncertu je nastupilo 17 članova “RIFEJ”-a, u organizaciji Asocijacije za afirmaciju kulture ASK, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva i uz pomoć Ruskog doma iz Beograda. Izvedeno je četrnaest narodnih pesama, pretežno u tradicionalnim aranžmanima, poput Kaljinke, Podmoskovske večeri, kao i Tamo daleko, koja je u izvedbi orkestra “RIFEJ” izazvala veliko oduševljenje prisutnih. Pojedine numere izvedene su u savremenoj obradi.

“Zadovoljstvo nam je bilo da gostujemo u Valjevu i izvedemo naš repertoar. Reakcije publike, pre svega na numeru Tamo daleko, ali i druge svetski poznate kompozicije sa narodne izvorne i džez scene, dale su nam dodatnu energiju tokom koncerta. Ovaj događaj jedan je od načina na koji se spajaju srpska i ruska kultura i umetnost i drago nam je da smo bili deo takve manifestacije”, rekao je po završetku koncerta Aleksandar Piljnikov, dirigent orkestra “RIFEJ”.

Atraktivnosti nastupa doprinose i žičani, tipično ruski instrumenti poput balalajke, bajana, kontrabas balalajke i domra, na čemu je večeras svirala Aleksandra Beljnikova, umetnički rukovodilac i dirigent orkestra “RIFEJ”. Prema njenim rečima, imaju više od dvadeset članova, ali zbog različitih obaveza nisu svi mogli da doputuju u Srbiju. Na njihovom repertoaru, pored tradicionalnih narodnih pesama su i klasične kompozicije iz čitavog sveta, kao i džez muzika. Inače, koncertu je prethodila šetnja kroz grad i poseta postavki u Narodnom muzeju Valjevo.

“Naši utisci o Valjevu su najbolji. Ovo je veoma lep grad, ima i lepe građevine, ljudi su veoma srdačni i dočekali su nas izuzeto ljubazno. Na tome vam mnogo zahvaljujemo”, rekla je Aleksandra Beljnikova, umetnički rukovodilac i dirigent orkestra Rifej, koji nakon koncerata u Beogradu i Valjevu, petodnevnu turneju po Srbiji nastavlja u Kragujevcu i Užicu.

Na koncertu Orkestra narodnih instrumenata Uralskog Federalnog Univerziteta “RIFEJ” nastupili su i članovi valjevskog CZNTK “Abrašević” izvodeći narodne pesme “Žubro voda žuborila”, “Mene majka jednu ima” i odlomak iz operete “Ero s onoga svijeta”.

Koncert “RIFEJ”-a u Centru za kulturu Valjevo pratili su crkveni velikodostojnici Eparhije Valjevske, zatim čelnici  Grada Valjeva, kao i ljubitelji ruskih narodnih pesama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.