RIFEJ u Valjevu

Svi Valjevci koji vole da slušaju izvornu rusku muziku imali su šansu da u nedelju posle podne, prvog novembarskog vikenda, uživaju slušajući orkestar ruskih narodnih instrumenata Uralskog Federalnog Univerziteta iz Jekaterinburga “RIFEJ”, a ulaz na koncert koji je održan u Centru za kulturu Valjevo bio je besplatan.

Na koncertu je nastupilo 17 članova “RIFEJ”-a, u organizaciji Asocijacije za afirmaciju kulture ASK, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva i uz pomoć Ruskog doma iz Beograda. Izvedeno je četrnaest narodnih pesama, pretežno u tradicionalnim aranžmanima, poput Kaljinke, Podmoskovske večeri, kao i Tamo daleko, koja je u izvedbi orkestra “RIFEJ” izazvala veliko oduševljenje prisutnih. Pojedine numere izvedene su u savremenoj obradi.

“Zadovoljstvo nam je bilo da gostujemo u Valjevu i izvedemo naš repertoar. Reakcije publike, pre svega na numeru Tamo daleko, ali i druge svetski poznate kompozicije sa narodne izvorne i džez scene, dale su nam dodatnu energiju tokom koncerta. Ovaj događaj jedan je od načina na koji se spajaju srpska i ruska kultura i umetnost i drago nam je da smo bili deo takve manifestacije”, rekao je po završetku koncerta Aleksandar Piljnikov, dirigent orkestra “RIFEJ”.

Atraktivnosti nastupa doprinose i žičani, tipično ruski instrumenti poput balalajke, bajana, kontrabas balalajke i domra, na čemu je večeras svirala Aleksandra Beljnikova, umetnički rukovodilac i dirigent orkestra “RIFEJ”. Prema njenim rečima, imaju više od dvadeset članova, ali zbog različitih obaveza nisu svi mogli da doputuju u Srbiju. Na njihovom repertoaru, pored tradicionalnih narodnih pesama su i klasične kompozicije iz čitavog sveta, kao i džez muzika. Inače, koncertu je prethodila šetnja kroz grad i poseta postavki u Narodnom muzeju Valjevo.

“Naši utisci o Valjevu su najbolji. Ovo je veoma lep grad, ima i lepe građevine, ljudi su veoma srdačni i dočekali su nas izuzeto ljubazno. Na tome vam mnogo zahvaljujemo”, rekla je Aleksandra Beljnikova, umetnički rukovodilac i dirigent orkestra Rifej, koji nakon koncerata u Beogradu i Valjevu, petodnevnu turneju po Srbiji nastavlja u Kragujevcu i Užicu.

Na koncertu Orkestra narodnih instrumenata Uralskog Federalnog Univerziteta “RIFEJ” nastupili su i članovi valjevskog CZNTK “Abrašević” izvodeći narodne pesme “Žubro voda žuborila”, “Mene majka jednu ima” i odlomak iz operete “Ero s onoga svijeta”.

Koncert “RIFEJ”-a u Centru za kulturu Valjevo pratili su crkveni velikodostojnici Eparhije Valjevske, zatim čelnici  Grada Valjeva, kao i ljubitelji ruskih narodnih pesama.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.