Ruski medicinski eksperti u Valjevu

Ruski medicinski eksperti borave danas u Valjevu, kako bi analizirali medicinske kapacitete i upoznali se sa zdravstvenim sistemom u našem gradu, s ciljem pružanja medicinske i tehničke pomoći, koja je stigla iz Rusije u Srbiju, kako bi se obuzdalo širenje korona virusa.

Valjevo

Na početku posete Valjevu, razgovarali su sa rukovodstvom Štaba za vanredne situacije grada Valjeva. Potom su sa direktorima Doma zdravlja i Opšte bolnice u Valjevu obišli zdravstvene ustanove u našem gradu.

„Vojni lekari Vojske Ruske Federacije borave danas u Valjevu. Tu su specijalisti epidemiolozi, infektolozi koji su se interesovali za organizaciju same zdravstvene zaštite u gradu i načinu dijagnostike sumnjivih na virus SARS-KoV 2 i ono što je najbitnije, načinu trijaže i slanje pacijenata za Beograd. Interesovali su se za kapacitete Opšte bolnice u Valjevu. Ono što ih je najviše zanimalo su kapaciteti Infektivnog odeljenja i onih koji mogu biti stavljeni na raspolaganje u najkraćem roku, broj respiratora itd. Direktorka Doma zdravlja i direktor Bolnice su izneli svoje viđenje stvari i organizacije. Posetiće ambulantu u Novom naselju, koja je određena za pacijente koji su sumnjivi na infekciju. Nakon toga će obići Opštu bolnicu. Ono što je možda i najbitnije i o čemu smo razgovarali jeste jedan pokretni rendgen, što se verovatno i nalazi u ovoj donaciji koja je stigla iz Ruske Federacije i koji bi bio od izuzetne pomoći kada je u pitanju dijagnostika u samoj Kovid ambulanti u Novom naselju. Mislim da je ovo veoma korisno i da će lekari imati šta jedni drugima da kažu i da prenesu iskustva, pogotovo ruski lekari koji su imali mnogo ovakvih situacija u Rusiji i širom sveta“, rekao je gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović.

 

Izvor: valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

8 comments

 1. Koliko u Valjevu ima obolelih dali će neko reći

 2. Hoće li se neko smilovati i obavestiti građane grada Valjeva koliko ima obolelih u gradu.Koliko je kriticno,koliko na respiratorima i koliko mrtvih.Hvala

 3. Ako su zdravstvene radnici u vel broju zarazeni onda je Valjevo puno…Ne znam, postujem sve ali ovo he strasno.

 4. Moj komentar se brise.Cemu?…Kazite nam.

  • Delija iz Valjeva

   Došli ljudi da spasu što se spasti može.Kad bi nas ratosiljali gospodina Konrada bilo bi dobro!!!!!

 5. Hvala Rusiji.

 6. Liga Zapad Valjevo

  Teško je proceniti, koliko ovi Rusi na slikama u članku imaju godina, ispod naske, ali ne više od 35.
  To su ipak mladi ljudi, izabrali su da posete civilni sektor zdravstva Srbije, u vojnim uniformama,i tako su mladi da bi se nazivali ekspertima, pogotovo za COVID-19 koji je nova bolest za ceo ljudski rod .
  Pomalo brine, šta će sa tolikom količinom informacija sa terena, a među građanima Srbije sigurno da postoje filantropi, koji bi finansirali kupovinu field RTG aparata i ostale opreme.
  S druge strane Kinezi, u Kini, ponovo otvaraju tzv. mokre pijace na kojima se prodaju mrtvi slepi miševi, važni rezervoari koronavirusa još od SARS epidemije u
  kini 2003-2004.
  Toliko o pomoći sa strane.