Ružić osudio zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas, povodom slučaja zlostavljanja polaznica u Istraživačkoj stanici Petnica, da nema opravdanja ni za zlostavljanje, ni za zataškivanje ovakvih informacija.

Ružić je naglasio da Ministarstvo nema bilo kakvu ulogu u radu Petnice, s obzirom na to da je u pitanju samostalna organizacija, odnosno udruženje građana na koje se odnose drugi propisi, ali, kako je poručio, u slučaju zlostavljanja dece svi u društvu je imamo.

Moja obaveza kao roditelja jeste da učinim sve što mogu da se zaštiti svako dete i žao mi je, pre svega, da ijedno dete pati zbog nekog pojedinca koji sebi dozvoli ovakve gnusne stvari, rekao je on i ponovio da je jednako strašno što je neko odlučio da uništi dokaze kojima treba doći konačno do pravde.

Prvi potpredsednik Vlade je, povodom izjave zaštitnika građana da će se ispitati i uloga Ministarstva na ovu temu, istakao da je ovo prilika da upozna sve, pa i zaštitnika građana sa tim da institucionalna veza između resornog ministarstva i Petnice ne postoji.

Prema njegovim rečima, ovo ministarstvo nije u ulozi da upućuje decu u Petnicu, niti je uključeno u taj proces, uz napomenu da Petnica kao udruženje građana ne podleže pravnim aktima koje važe za vaspitno-obrazovne ustanove.

To ne znači, kako je objasnio, da Ministarstvo i on lično ne podržava rad IS Petnica i sve što je osmišljeno tamo da se ponudi deci kao vid dodatnog obrazovanja, posebno zainteresovanima za nauku i istraživanje.

Međutim, lično se nadam, kao i svi građani Srbije, da će se istraga izvrštiti do kraja što pre i da će odgovorni biti sankcionisani jer je to interes našeg društva, a i jedini put i način da Petnica ne doživi reputacioni debakl, već katarzu, i da nastavi da stvara vrhunske naučnike i istraživače, zaključio je Ružić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply