LOKALNI ODGOVOR APELUJE: Sačuvajmo zdravlje dece!

Udruženje Lokalni odgovor apeluje na roditelje, vrtiće, škole i ustanove kulture da imaju u vidu zagađenje vazduha kada planiraju boravak dece na otvorenom prostoru. “Sinoć su na Desankinom trgu u Valjevu organizovane novogodišnje zabavne aktivnosti za veći broj naših najmlađih sugrađana u trenutku kada su koncentracije zagađujućih materija u vazduhu bile izuzetno visoke, kada je vazduh ocenjen indeksom “veoma loš”. Polaznici valjevskih vrtića su bili više časova izloženi visokim koncentracijama suspendovanih čestica, bez primene mera zaštite, iako su na snazi zdravstvene preporuke koje upućuju na izbegavanje boravka na otvorenom prostoru, posebno za decu”, piše u apelu koji je uputilo udruženje Lokalni odgovor.

Screenshot_20231228_145439_com.microsoft.office.officehubrow_edit_274421399312034

“Merni uređaji državne Agencije za zaštitu životne sredine su za sredu 27. decembar registrovali prekomerne srednje dnevne koncentracije: 94,86 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i 70,33 µg/m3 za vrlo opasne suspendovane PM2,5 čestice. U vreme kada je veći broj valjevskih predškolaca učestovovao u zabavnim aktivnostima na otvorenom prostoru na Desankinom trgu koncentracije prašine su dostizale enormne vrednosti sa maksimumom koji je zabeležen u 19 časova: PM10 u vrednosti 235,56 µg/m3 i PM2,5 u vrednosti 176,78 µg/m3”, ističe se u apelu.

Screenshot_20231228_145445_com.microsoft.office.officehubrow_edit_274442337782859

Lokalni odgovor poziva Grad Valjevo da blagovremeno informiše javnost o kretanju zagađenja vazduha. Kako navodi Lokalni odgovor, očekuje se od uprava obdaništa i škola da primenjuju mere za zaštitu zdravlja dece, da prilagode način rada uslovima u periodu kada je vazduh zagađen, da za svoje učenike i nastavnike nabave zaštitne maske i prečistače vazduha za prostorije u kojima se odvija nastava ili boravak.

“Nadležne službe su obavezne da u periodu kada se očekuje povećanje zagađenosti vazduha preduzimaju mere da se smanje emisije štetnih materija u vazduh kao što je privremeno obustavljanje rada fabričkih postrojenja, obustavljanje javnog saobraćaja, privremeno zatvaranje gradilišta, te pojačano pranje ulica radi uklanjanja naslaga blata i nataložene prašine”, ukazuje se.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.