ŠAHISTI VALJEVSKE GIMNAZIJE SE PLASIRALI NA DRŽAVNO TAKMIČENJE

Na Otvorenom prvenstvu Beograda u ekipnom takmičenju srednjih škola, održanom u petak, 6. marta, četvoročlana ekipa šahista Valjevske gimnazije se plasirala na treće mesto i time su obezbedili učešće na Državnom takmičenju srednjoškolaca u šahu.

Na Otvorenom prvenstvu Beograda učestvovalo je ukupno 14 ekipa iz Novog Sada, Obrenovca, Beograda i Valjeva, iako su pozivi upućeni svim srednjim školama u Srbiji. I pored toga, u izuzetno jakoj konkurenciji, nedavno oformljena ekipa šahista Valjevske gimnazije zauzela je treće mesto. Svoju školu su uspešno predstavljali učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja, odnosno maturanti IV-1, Lazar Žujović, Mihajlo Timotić, Đorđe Jovanović i učenik odeljenja III-1, Mihajlo Vuković.

Učešću na Otvorenom prvenstvu Beograda u Valjevskoj gimnaziji prethodio je interno održan turnir. Od deset učesnika, odabrana su četiri najuspešnija, a mesto na prvoj tabli izborio je Lazar Žujović koji je naučio da igra šah u petoj godini, uz oca. Tek pre par godina, kada se učlanio u ovdašnji šah klub “Vladika Nikolaj” počinje ozbiljnije da trenira i takmiči se u ovoj strateškoj igri, tako da je u februaru, u kategoriji kadeta, osvojio četvrto mesto na pozivnom turniru u Lazarevcu.

“Otvoreno prvenstvo Beograda za ekipe srednjih škola bilo je dobro, uz veoma jaku konkurenciju jer je učestvovalo 14 ekipa. Izuzetan kvalitet i jačina pojedinaca posebno bi izražena na prvoj tabli, ali mi smo uspeli da osvojima treće mesto” – jednostavno rezimira maturant Valjevske gimnazije Lazar Žujović, koji planira da konkuriše na ETF.

Plasman na treću poziciju na Otvorenom prvenstvu, priređenom u organizaciji Šahovskog saveza Beograda, pozitivno komentariše i profesor fizike, Predrag Stefanović, trener i vođa šahovske ekipe Valjevske gimnazije, čiji su članovi obezbedili plasman na državnom takmičenju koje će biti održano u poslednjoj dekadi aprila, kada će školu najverovatnije predstavljati, prema trenerovim rečima, ukupno šest mladih šahista.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.