Samo jedna prijava štete posle jučerašnjeg nevremena!?

Nepogoda praćena obilnom kišom, gradom i vetrom je juče lokalno pogodila Valjevo. Palo je 10,1 mm kiše po kvadratnom metru, uz vetar koji je duvao brzinom od 47 km/h. Ali, od parka na Pećini, preko naselja u okruženju Pete osnovne, do Naselja Oslobodioci Valjeva i okruženja reke Gradac, lokalno je pala veća količina kiše praćena gradom. Sve to je izazvalo znatne poteškoće na gradskim saobraćajnicama, čak i izlivanje kanalizacije u pojedinim delovima grada.

Valjevo

Gradac juče – Berkova brana

Danas, do podneva, u lokalnu samoupravu Grada Valjeva podneta je jedna prijava štete nastala usled jučerašnjeg nevremena. Međutim, recimo sugrađani iz Suvoborske ulice su odustali od prijavljivanja štete jer kažu da pri svakoj obilnijoj kiši voda uliva u podrume, pojedincima i u stambeni prostor, dvorišta su poplavljena.

“U susednom sokaku kraj nas je nekakav magacin kože i tu je kanalizacija koja, pri svakoj jačoj kiši, izliva”, kaže Verica Mirković iz Suvoborske ulice za “Valjevska posla” i pojašnjava da ta kanalizacija svaki put izlije i preplavi i njeno i još pet – šest komšijskih dvorišta.

“Uz to, čim je jača kiša, voda se sliva niz livadicu, pa i to uliva u naša dvorišta. Mom bratu je ulilo u plastenik. Nekim komšijama voda ulazi u kući. Mi držimo džakove peska na kapiji i na ulaznim vratima, jer pre nekoliko godina, kad sam ženila sina, ulilo je bilo i u kuću. Ugrožena su bar ova dva sokaka u blizini prodavnice “Dex” u Suvoborskoj. Stalno, zbog svake jače kiše ogromne probleme imamo i mi, ne samo ovi na Belegu”, rezimira naša sugrađanka i dodaje da im uvek pomognu iz valjevskog “Vodovoda” jer stalno, nakon obilnijih padavina, dolaze i peru dvorišta.

Valjevo

U Suvoborskoj ulici posle nevremena koje je juče zahvatilo Valjevo

Ipak, stanovnici čiji su domovi u sporednim ulicama u Suvoborskoj, nedaleko od Druge osnovne, strahuju ne samo zbog ulivanja kišnice, već mnogo više zbog izlivanja kanalizacije, jer fekalna voda pojedincima uliva i u podrume, ali i u kuće. “Pre smo prijavljivali, ali niko da reši problem, pa smo odustali od toga”, kaže Verica iz Suvoborske ulice.

Zbog obilnih kišnih padavina, ali i grada, uz jače udare vetra, voda je poplavila kolovoze u Suvoborskoj i sporednim ulicama, “plivala” je i Knez Mihajlova, vozačima putničkih vozila bilo je bezmalo nemoguće da prođu preko raskrsnica iz Sinđelićeve, kao i Čika Ljubine ulice…

Valjevo

Lokalno nevreme juče se znatnije “obrušilo” na naselja na desnoj obali Kolubare, ali svedoci smo da često obilne kiše stvore bujične vode i u ulicama na Petom puku, niz Šabački put i Ulicu vojvode Mišića, “jezero” koje preplavi raskrsnicu duple trake i Dušanove.

Jučerašnja kiša uslovila je i povećanja vodostaja reke Gradac, kao i Kolubare, čiji je vodostaj jutros u šest časova iznosio 54 cm, a proticaj vode 7,46 kubnih metara u sekundi. Tek da napomenemo da je na Kolubari granica redovne odbrane 150 cm, a vanredne 200 cm.

Danas u 13 časova temperatura vazduha u Valjevu bila je 22 stepena Celzijusa, atmosferski pritisak 988 mb, uz relativnu vlažnost vazduha od 81% i severni vetar brzine 10 km/h. Prema prognozi i naredna dva dana treba očekivati kišne padavine, lokalno od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, uz moguću grmljavinu.

Valjevo

U okviru hidrološkog upozorenja RHMZ je navedeno da danas i sutra treba očekivati i povećanje vodostaja na manjim bujičnim vodotokovima u slivovima reka na Zapadu Srbije, samim tim i Kolubare sa pritokama.

 

Redakcija Valjevska posla

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.