Sanirano klizište i uređen put Poćuta – Bebića Luka

Jedan od problema sa kojima se suočava grad Valjevo jesu klizišta. Tim povodom, valjevskim medijima ispred saniranog klizišta na putu Poćuta-Bebića Luka i ispred manastira Pustinja obratili su se zamenik gradonačelnika Valjeva dr Dragan Jeremić i načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović.  Za ovu, nedavno najavljenu sanaciju, izdvojeno je osam miliona i tri stotine hiljada dinara. Izvođač radova na ovoj deonici je preduzeće „Autotransport“.

„Planovi su da se do kraja godine postavi bankina i zasadi zelenilo, tako da se prilikom obilnijih kiša ne bi osipala zemlja. Ovo je bio jedan veliki zahvat i urađeno je veoma kvalitetno i brzo u najkraćem vremenskom roku“, izjavio je Zoran Trifunović, načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Manastir Pustinja je jedan od najznačajnijih manastira, ne samo u našem regionu, već i u celoj Srbiji. Freske koje se nalaze u manastiru datiraju iz trinaestog veka. Sterilizacijom i asfaltiranjem puta do manastira Pustinja, kao i sanacijom gore navedenog klizišta, završena je poslednja deonica  koja je stradala u poplavama 2014. godine. Put do manastira Pustinja asfaltiran je u dužini od 480 metara, širine tri metra, a vrednost radova iznosi dva i po miliona dinara. Izvođač radova je takođe preduzeće „Autotransport“. Stari put do planine Medvednik je ponovo prohodan i ponovo može da se dođe od Bebića Luke do Planinarskog doma.

„Sanirana je i škola u Bebića Luci, koja je jednim delom bila srušena za vreme poplava i zaustavljeno je njeno dalje propadanje. Sledeća faza je, po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, da se škola adaptira i prilagodi školi u prirodi. Pored škole će biti adaptirano i konačište za decu koja budu tu boravila“, rekao je zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić.

Ovo područje obiluje mestima od turističkog značaja. U neposrednoj blizini pored manastira, koji je sam po sebi i verski i turistički i kulturni objekat, nalazi se i stena Grdoba koja pretenduje da bude u samom vrhu turističke mape Valjeva.

Planovi su da se do kraja godine završi asfaltiranjem tri zarez pet kilometara od Bebića Luke do Medvednika i samim tim dobije jedna sjajna turistička destinacija.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.