Sastanak na žici

Prvi vikend decembra meseca u valjevskoj muzičkoj školi rezervisan je za gitaru. U godini u kojoj obeležava 65 godina postojanja, MŠ “Živorad Grbić”, finale 2018. godine praznuje kroz dva velika muzička događaja posvećena ovom instrumentu.

U petak, 7. decembra, u koncertnoj sali škole, s početkom u 19.30 časova, zazvučaće “Sastanak na žici”, zajednički koncert muzičkih škola Velenja i Valjeva predstavljen kroz zvuk valjevskih solista i velenjskog orkestra gitare. Na istom mestu u dane vikenda, 8. i 9. decembra, biće odžan jubilarni 10. Međunarodni valjevski festival gitare – VART.

“Izuzetno smo srećni što će gostovanje prijatelja iz Velenja najaviti i sam VART, jer bolja i efektnija uvertira za ovaj sjajan festival se nije mogla desiti. Koncert “Sastanak na žici” ujediniće u petak odseke gitare dve škole, i kroz muzikalnu mladost Velenja i Valjeva potvrditi prijateljstvo i važnost negovanja saradnje na svim poljima kada su ova dva grada u pitanju. Jako smo ponosni što je MŠ “Živorad Grbić” institucija koja prikazuje najlepše lice te saradnje – ono umetničko. Nakon prvog zajedničkog koncerta “Bliski susret muzikalne vrste”, održanog u našoj školi 2016. godine, prošle jeseni priređen je koncert “Muzika zbližava” u Velenju. Ovaj, treći po redu, u Valjevu će u petak predstaviti najbolje soliste odseka gitare valjevske muzičke škole i vrlo interesantan, efektan i popularan orkestar gitare MŠ “Fran Korun Koželjski”. Retke su prilike da u našem gradu slušamo orkestre a činjenica da ćemo na podijumu muzičke škole imati orkestar gitare kroz izvođenje klasičnih i modernih plesova iz celog sveta, ja verujem, po prvi put u istoriji koncertnog života Valjeva, svakako jeste jedna lepa ekskluziva i razlog da Valjevci petak veče provedu u svojoj muzičkojškoli.” – kaže direktorka muzičke škole, mr Suzana Radovanović Perić.

Nakon koncerta “Sastanak na žici”, u okviru 10. VART-a, pored takmičarskog dela koji će okupiti oko 50 najtalentovanijih gitarista iz regiona i najrenomiranije profesore srednjih škola i muzičkih akademija, Valjevci će imati priliku da čuju sjajan NS Guitar Quartet, jedini kvartet gitara u regionu koji na vrlo zanimljiv način interpretira najpopularnija dela umetničke muzike. Ovaj ansambl će svečano otvoriti festival, 8. decembra, u 20 časova, a zavesa na ovogodišnji VART biće spuštena u nedelju, 9. decembra, u 19 časova, kada će se slušati muzika pobednika festivala.

Generalni pokrovitelj ove lepe gitarske dominacije u našem gradu je Grad Valjevo uz značajnu podršku firmi VEGA i Metalprom.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.