Šef delegacije EU Sem Fabrici obišao medicinsko osoblje i romsko naselje u Valjevu

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, posetio je danas Valjevo, gde je sa zdravstvenim radnicima Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje i predstavnicima lokalne samouprave razgovarao o epidemiološkoj situaciji u našem gradu. Fabrici je danas bio u prilici da se sastane sa pet lekara i pet sanitarnih tehničara, koji su početkom septembra dobili zaposlenje u okviru projekta podrške Evropske unije zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv  COVID-19. U okviru ovog projekta u Srbiji će ove jeseni u zdravstvenim ustanovama na šest meseci biti zaposleno oko 200 novih radnika.

“Nažalost virus još nije nestao i sigurno će biti ovde među nama još neko vreme. Zato moramo da radimo vrlo vredno na pronalaženju vakcine. Srećan sam što smo mi u Evropskoj uniji uspeli da pomognemo i da doprinesemo da se zdravstveni sistem u Srbiji ojača, bilo u vidu opreme ili ljudstva. Drago mi je što vidim da su ovde u Valjevu zaposleni mladi ljudi, većinom žene, koji će, verujem, kroz ovaj posao steći značajna iskustva”, istakao je ambasador Sem Fabrici prilikom susreta sa zdrastvenim radnicima i predstavnicima Grada Valjeva.

Ambasador Fabrici podsetio je da je na početku izbijanja epidemije u martu mesecu EU na raspolaganju Srbiji izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak. Pomoć EU sastoji se iz organizacije i finansiranja kargo aviona koji su u Srbiju dopremali medicinsku opremu, nabavke medicinskih sredstava, pomoć najugroženijim grupama, kao i angažovanje dodatnog medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Na prepoznavanju problema i pruženoj pomoći Srbiji u borbi protiv COVID-19, delegaciji Evropske unije koja je danas posetila Valjevo, zahvalila se Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”.

“Na početku epidemije, meseca marta, Valjevo i Kolubarski okrug su bili među prvim teritorijama gde su se pojavili slučajevi COVID-19. Ako sada pogledamo epidemiološku situaciju 33.080 osoba je registrovano sa COVID nalazom, a u ovom trenutku u svim bolnicama Srbije imamo 315 osoba koje se leče bolnički. Samo u predhodnim godinama Ministarstvo zdravlja uz pomoć Vlade Republike Srbije primilo je više hiljada zdravstvenih radnika, ovom prilikom prijem novih deset radnika u Valjevu na šest meseci je od velikog značaja da se unapredi preventiva”, rekla je direktorka “Bartuta” Verica Jovanović i dodala da se Republika Srbija danas nalazi u stabilnoj epidemiološkoj situaciji, ali da nema opuštanja i da su maske, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ključne mere u sprečavanju širenja korona virusa među stanovništvom.

U ime novozaposlenih prisutnima se obratila dr Slađana Mukić, koja se zahvalila Evropskoj uniji na podršci zapošljavanja medicinskih radnika.

“Nama je omogućeno da radimo značajno rasterećenije sa dodatnim angažovanjem radnika, što će doprineti da posao radimo još kvalitetnije nego do sada. Zbog toga se u ime svih svojih kolega zahvaljujem ambasadoru i Evropske unije koji su nam omogućili ovaj projekat”, kazala je dr Slađana Mukić.

Sastanak amabasadora Fabricija i medicinskog osoblja angažovanog zahvlljaljujući finasijskoj pomoći EU za borbu protiv COVID-19, održan je u krugu valjevske bolnice kod trijažnog kontejnera koji je donirala Evropska unija. Sastanku su još prisustvovali direktori valjevskog Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, kao i Mikela Telatin, šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji.

Ambasador Sem Fabricio obišao je potom romsko naselje u blizini valjevske bolnice. Porodice tog naselja su u maju i junu mesecu ove godine dobile oko 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć Evropske unije najugroženijim porodicama u vreme pandemije korona virusa. Fabrici je obišao romske porodice u Ulici Obrena Nikolića u pratnji potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja Zorana Mihajlović i gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića. Kako se moglo čuti, učiniće se sve da se u okviru novog programa koji se radi sa EU naše prostor i zemljište za izgradnju novih stanova za meštane ovog valjevskog romskom naselja u kojem trenutno živi preko trideset mališana.

Na kraju posete Valjevu, ambasador Sem Fabrici i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković obišli su kej Kolubare, koji je posle velikih popolava 2014. godine rekonstruisan upravo sredstvima Evroposke unije.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.