ŠESNAESTOGODIŠNJI ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, nakog bogosluženja u hramovima i crkvama valjevskog kraja, na reci Gradac održano je tradicionalno plivanje za Časni Krst do kog je prvi stigao šesnaestogodišnji Valjevac, Aleksandar Kovačević, učenik Tehničke škole i vaterpolista “Valisa”.

Aleksandar Kovačević sa mladim Ratkovićima: Galom, Nikom i Miloradom kao najmlađim učesnicima ovogodišnjeg plivanja za Časni Krst / Foto: Dragan Krunić

Ovog 19. januara, kada temperatura vazduha varira oko nultog podeoka, a reke Gradac oko 7  °C, od 61 učesnika prvi koji je dodirnuo krst bio je mladi vaterpolista, učenik prvog razreda Tehničke, smer mehatronika, Aleksandar Kovačević, koji je rekao da jeste hladno, ali da mu je bio životni san da učestvuje u plivanju za Časni Krst. Danas je taj san ostvario.

“Veoma sam zadovoljan jer sam doplivao prvi”, kazao je Alksandari napomenuo da izuzetnom čašću smatra i sam čin ulaska u vodu na ovokvom događaju.

Svake godine na Bogojavljenje na brani reke Gradac okupljaju se vernici koji simbolično plivaju 33 metra za Časni Krst, koji je u ime Episkopa, u pratnji pripadnika Vojske Srbije, u vodu spustio protojerej – stavrofor Dragomir Jovanović, starešina Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Čitavu deceniju traje plivanje za Krst Časni, a naš sugrađanin i dobro poznati “gračanin” Marijan Vukosavljević učestvuje od prve godine.

“Za mene je ovo, pre svega, velika čast i zadovoljstvo, neko duhovno ispunjenje. To mi je dečački san i žao mi je što ovo nije organizovano i mnogo pre”, kaže ovaj naš 48-godišnji Valjevac.

Među 61 učesnikom bile su dve žene koje već godinama plivaju za Krst Časni, zatim troje dece, odnoso dve sestre i brat iz porodice Ratković, i pet vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka u garnizonu u Valjevu. I kako crkveni dostojnici naglašavaju, svi učesnici danas priređenog plivanja za Časni Krst su pobednici, jer su svi odvažno ušli u ledenu reku u kojoj voda ni tokom najvrelijih letnjih dana ne prelazi 20 stepeni.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.