Škole bi poslednje trebalo otvoriti!

Epidemiolog i član Kriznog štaba o merama protiv korona virusa koje bi poslednje trebalo ukinuti.

Predrag Kon

Izvor: RTS printscreen

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon rekao je za “Blic” da smatra da bi obustavljanje nastave u školama trebalo da bude poslednja mera protiv korona virusa koja će biti ukinuta.

Kon je pričao i o tome zašto je dobro što imamo veliki broj slučajeva bez simptoma, ali je dao savet i roditeljima koji strahuju šta će biti sa decom ukoliko se oba roditelja zaraze. Poslednja mera koju bi on ukinuo je obustava nastave, a za školarce predlaže opciju letnje škole!

“Činjenica je da ako nekad moramo da imamo rigorozne mere, to je sad u ovom trenutku. Ono o čemu još uvek niko ne razmišlja jeste vreme kada mere treba ukinuti. Broj ljudi koji imaju asimptomatske manifestacije korona virusa nama mogu pomoći da odredimo kada je vreme i koje mere treba ukidati,” kaže Kon za “Blic”.

Prema njegovom ličnom mišljenju ona mera koja bi trebalo poslednja da bude ukinuta jeste obustava nastave, jer u kolektivima kao što su škole virus najbrže može da se prenese.Ipak, to ima i drugu stranu.

“Vidim da u ovom trenutku škola na daljinu dobro funkcioniše, ali po mom mišljenju ne bi bilo loše da učenici idu u letnju školu, jer bi na taj način, imajući u vidu da deca imaju najmanje manifestacije bolesti, gotovo da uopšte nemaju simptome, došlo bi do prirodnog prokružavanja virusa i na taj način bismo stvorili tihi imunitet dok čekamo da se vakcina pojavi, a to neće sigurno biti ove godine,” zaključuje doktor Kon.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.