Škole spremne za održavanje završnih ispita i privođenja kraju nastave

Učenici ponovo u školskim klupama od 1. juna. Škole su spremne za održavanje završnih ispita i privođenja kraju nastave u školskoj 2019/20. godini. Maturski testovi učenika biće pregledani putem skenera. Učenici dobijaju nalepnicu sa svojom šifrom koju će nalepiti na đačku knjižicu, kao i na testove, te ih zbog toga moraju pažljivo čuvati.

Dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga

POPRAVLJANJE OCENA I ZAVRŠNI ISPIT

Dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga održala je konferenciju za novinare radi upoznavanja javnosti sa procesom završnih radnji na kraju nastave u školskoj 2019/20. godine. Mali maturanti imaju šansu od 1. do 16. juna da poprave ocene, a učenici petog, šestog i sedmog razreda od 8. do 13. juna. Za srednjoškolce, ta opcija je moguća do 19. juna. Pripremna nastava za polaganje završnog ispita na kraju osnovne je od 3. do 15. juna, a završni ispiti biće održani 17. 18. i 19. juna. Potom, 8. i 9. jula sledi upis u srednje škole.

U više navrata je objavljivano da učenici VIII razreda 1. juna dolaze u školu gde dobijaju test iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani, koje će rešavati kod kuće, i koje sutradan, 2. juna, vraćaju u školu. Tada će u učionicama, u kojima će biti po devet učenika plus nastavnik, rešavati test iz matematike, kada će videti kako testovi izgledaju za završni ispit koji će raditi 17, 18. i 19. juna. Tih dana će učenicima biti sve pojašnjeno u pogledu nalepnica koje dobijaju, registraciji za maturu, a učenici treba da donesu knjižice. Prema rečima dr Zorice Jocić, “onlajn” test rađen u aprilu bio je provera nivoa znanja za učenike, kako bi znali kako dalje da se pripremaju. Takođe, pripremljen je model pregledanja putem softvera, a skeneri su dostavljeni u sve školske uprave. Prema planu, deci će biti omogućeno da poprave ocene do 6. juna, kada počinje obavezna priprema, dok će subotom biti “onlajn”, a ostalim danima dolaziće u školu u manjim grupama.

Učenici svoje rezultate testova mogu proveriti na probni.zios.mpn.gov.rs!

DOVOLJAN BROJ MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA KOLUBARSKOG OKRUGA

Tekuću školsku godinu u Valjevu završavaju 742 osmaka, a to je za 116 učenika manje nego lane. Ipak, za narednu školsku godinu u valjevskim srednjim školama ima 1010 slobodnih mesta. Ove godine je 30 učenika koji rade prema individualnom obrazovnom planu, i tu se računaju po tri mesta za svakog.

Mionica je jedina opština gde imaju jedno odeljenje više, tj. 23 mala maturanta više nego prethodne školske godine. Za njih je sada otvoreno 90 mesta u tamošnjoj srednjoj školi. U Osečini imaju dva odeljenja, u Ljigu tri, iako imaju 11 učenika više nego prethodne školske godine. U srednjoj školi u Ubu je omogućen upis na 240 slobodnih mesta, i to šest u tehničkoj i dva odeljenja u tamošnjoj gimnaziji.

U Valjevskoj gimnaziji upisuju osam odeljenja, tačnije 214 učenika, jer u odeljenja specijalizovana za matematiku i IT tehnologije upisuju po 20 đaka i na filološki 24 učenika, dok u ostalih pet odeljenja ima po 30 mesta. Takođe, u Tehničkoj školi u Valjevu imaju osam odeljenja, ukupno 240 slobodnih mesta, za upis učenika u prvi razred školske 2020/21. godine. Poljoprivredna, Medicinska i Ekonomska u narednoj školskoj godini obezbeđuju upis po 180 budućih prvaka, tačnije u svakoj školi po šest odeljenja. U srednjoj Muzičkoj upisuju 16 učenika u prvi razred srednje, po 8 izvođača, odnosno muzičkih saradnika.

DUALNO OBRAZOVANJE

U Tehničkoj školi u Valjevu novina je sistem dualnog obraazovanja. U ovoj valjevskoj srednjoj školi omogućavaju obrazovanje za tri različita zanimanja, odnosno pripremljeno je odeljenje četvrtog stepena Tehničar mehatronike i Tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i zanimanja trećeg stepena operater mašinske obrade i bravar – zavarivač, po 15 đaka. U Obrazovnom centru u Osečini u dualnom obrazovanju je zanimanje trećeg stepena – plastičari.


Mali maturanti, koji se u svojim osnovnim školama prijave za navedena zanimanja, imaće prednost pri rangiranju, u odnosu na ostale đake koji se prijave za navedena zanimanja.

PRIJAVLJIVANJE PRVAKA BEZ ŠTAMPANE FORME POTREBNIH DOKUMANATA

Novina prilikom upisa učenika u prvi osnovne, kao i u prvi razred srednje, je da nije neophodno prilaganje štampanih dokumenata potrebnih za upis učenika, jer su sve škole u obavezi da obezbede ovlašćeno lice za preuzimanje dokumenata u elektronskoj fotmi.

Takođe, novina je da roditelji ili staratelji budućih najmlađih osnovaca, treba da zakažu termin za testiranje deteta radi polaska u prvi razred osnovne, preko portala eUprave (eUpis), koji je dostupan od petka, 29. maja. Velika olakšica je da sada roditelji ili staratelji nisu u obavezi da sami prikupljaju i dostavljaju ijedan dokument u štampanoj formi (izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i potvrdu o prebivalištu). Izuzetak je da je obavezno u školu doneti lekarsko uverenje ako je pregled obavljen pre objavljivanja vanrednog stanja 16. marta, ili u privatnoj lekarskoj ordinaciji, bez obzira na datum. Usluga eUpis dostupna je na portalu od 28. maja do 10. jula. Ukoliko slučajno škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni, potrebno ih je kontaktirati telefonom. Škole su imale obavezu do početka ove usluge da svim roditeljima, koji su podneli molbu za upis u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju, dostave odgovor radi zakazivanja upisa. Praktično vrlo je slična procedura i pri upisu učenika u srednje škole.

Dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga

Za kraj obraćanja javnosti, dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, navela je da su prosvetni radnici tokom vanrednog stanja. veoma predano održali nastavni proces i ostale neophodne prateće poslove.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.