Slike Miće Popovića pred valjevskom publikom

U Internacionlanom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” sinoć je otvorena izložba slika i crteža akademika Miodraga Miće Popovića, jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih umetnika 20. veka u Srbiji. Postavku u galeriji Studija čini 16 slika rađenih uljem i kombinovanom tehnikom na platnu i dva crteža koji su nastali u periodu od 1936. do 1989. godine.

Retrospektivna izložba čuvenog srpskog slikara i akademika, ali i poznatog scenografa, reditelja i književnika Miće Popovića plod je saradnje valjevskog Internacionalnog umetničkog studija i Centra za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice u okviru koga se nalazi Legat slavnog umetnika Miodraga Miće Popovića. Otvarajući izložbu, mr Snežana Nešković Simić, direktorka lozničkog Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, rekla je da je reč o vrlo plodonosnom i svestranom umetniku, čija je stvaralačka biografija bila puna kontroverzi. Popoviće je, kako je istakla, bio čovek koji je postavljao i rušio mnoge granice, neko ko je bio kolovođa čuvene “Zadarske grupe” i bio kažnjen zbog toga izbacivanjem sa Likovne akademije.

“Izložene slike su poklon Miće Popovića njegovom rodnom gradu Loznici, izuzetno značajne, kakve se nigde ne mogu naći. Bio je tip renesansnog umetnika, sve je radio vrhunski. Iza sebe je ostavio vrhunska dela. Sem slika, uradio je šest igranih filmova, mnogo scenografija, kostimografija, ilustracija. Samo na jednoj izložbi bilo je 174 njegovih slika. Bio je vrlo plodonosan umetnik i hrabar da kroz svoju umetnost kritikuje društvo.  Stvaralaštvo Miće Popovića u enformelu dostiglo je takve visine, koje niko u bivšoj Jugoslaviji nije postigao”, rekla je mr Snežana Nešković – Simić, istakavši da je ponosna što je lično poznavala akademika Miću Popovića i da je emotivno vezana za njegova dela.

Mr Snežana Nešković – Simić, direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici (foto: valjevskaposla.info)

Izložena dela predstavljaju retrospektivu Mićinog umetničkog delovanja i stvaranja, od poetskog intimizma i građanskog realizma, preko ekspresionizma do stila inspirsanog našim srednjovekovnim freskama i folklorom, enformela, da bi se 70-tih godina dvadesetog veka ponovo vratio realizmu preko figuralnog slikarstva i mrtve prirode. Hronološki gledano na ovu postavku, prva slika “Čukundedina kuća u Loznici” nastala je kada je Mića imao samo trinaest godina i ne pripada periodu njegovog profesionalnog bavljenja slikarstvom, ali je važna jer pokazuje njegov veliki umetnički talenat. U postavku je uključen i portret našeg slavnog umetnika koji je naslikala njegova supruga, slikarka Vera Božičković Popović.

Miodrag Mića Popović (Loznica, 12. jun 1923. – Beograd, 22. decembar 1996), akademik, bio je slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser. Bio je deo one sjajne generacije intelektualaca, o kojoj i danas govorimo kada želimo da ukažemo na visoke domete srpske kulture: Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Vera Božičković, Mileta Andrejević, Bata Mihajlović, Borislav Mihajlović Mihiz, Pavle Ivić, Mihailo Đurić, Dejan Medaković i drugi… Ovi, tada mladi ljudi, od početka pružili su duhovni i umetnički otpor krutim i ispraznim društvenim normama u posleratnom Beogradu i Jugoslaviji, kao i sivilu, nemaštovitosti i osrednjosti u umetnosti tog vremena. Uprkos upornim i “maštovitim” represijama države, ova grupa umetnika je opstala, slikala, pisala, stasavala u svakom pogledu, rasla… Tako je i prva samostalna izložba Miće Popovića, 1950. godine u Paviljonu na Kalemegdanu, gde je bilo izloženo 160 radova, naišla na sjajan prijem javnosti. To će biti skoro kao pravilo u Mićinom stvaralaštvu – država ga je ignorisala, javnost duboko poštovala njegovo delo. Umetničko i ljudsko. Izložbu u SANU 1980. godine posetilo je 500.000 posetilaca. “To je bio svojevrsni referendum o tome šta umetnost treba i može sa znači” rekao je o tome Mića Popović.

U svom dugom slikarskom veku Mića Popović uradio je veliki broj slika i crteža. Za svaku sliku se dugo i opsežno pripremao i radio po nekoliko crteža, smatrajući da slika nikada nije definitivno završena i da se na njoj uvek može ponovo raditi. Na isti način odnosio se prema svakom svom umetničkom čedu, bilo da se radi o filmu, pozorištu, eseju, pa su zato dometi njegove umetnosti vrlo visoki i kao takvi će ostati i u budućnosti da svedoče o “antičkom heroju u olovna vremena”.

Priliko svečanosti otvaranja izložbi u svojoj galerji, Internacionalni umetnički studio neguje tradiciju predstavljanja mladih muzički talentovanih Valjevaca. Publici se tako u okviru programa otvranja izložbe Miće Popovića svojim muziciranjem predstavio duo viola “Altissimo” u sastavu učenika Srednje muzičke škole Jovana Muratovića i Jelisavete Savić.

Izložba slika i crteža Miodraga Miće Popovića u Internacionalnom umetničkom studiju biće pred publikom mesec dana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.