“Slike sedamdesetih” Miloša Šobajića prvi put pred očima srpske javnosti u valjevskoj Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji Valjevo, u subotu, 9. novembra, u ustaljenom terminu u podne, biće otvorena izložba Miloša Šobajića “Slike sedamdesetih”. Prema mišljenju mnogih likovnih kritičara, reč je o delima iz najboljeg umetnikovog perioda stvaralaštva.

Naslovna strana kataloga za izložbu “Slike sedamdesetih” Miloša Šobajića

Sve slike koje će se naći pred publikom u valjevskoj Modernoj galeriji donete su iz Pariza i prvi put su dostupne javnosti u Srbiji. Do sada su samo bile izlagane  u Americi i Francuskoj, a kuriozitet je i to što je njegovu monografiju i jedan od tekstova za katalog koji prati ovu izložbu u Valjevu napisao ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Hendke.

Kako je najvaljeno iz Moderne galerije, sutrašnjem svečanom otvaranju izložbe prisustvovaće i sam umetnik Miloš Šobajić.

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu  pohađao je u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970. godine. Dve godine kasnije preselio se u Pariz. Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan i redovni profesor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus. Izlagao je samostalno preko osamdeset puta širom sveta i učestvovao na preko četiri stotine grupnih izložbi. Njegova dela nalaze se u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Više puta je nagrađivan za svoje stvaralaštvo. O njegovom radu  objavljeno je pet monografija izdavačkih kuća iz Pariza, Londona i Beograda, a tekstove o njemu pisali su Peter Hendke, Alen Žufroa, Edvard Luis Smit i drugi. Prošle godine objavio je svoju prvu knjigu, autobiografskog karaktera, pod nazivom ” Slikaj i ćuti”, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.