Socijalistička omladina Valjeva: Naša obaveza je da ovekovečimo lik i delo mladog junaka Stojadina Mirkovića

Današnja konferencija za medije GrO SPS Valjevo bila je posvećena inicijativi odborničke grupe socijalista u lokalnom parlamentu za podizanje spomenika heroju Stojadinu Mirkoviću, iz Valjevskih Leskovica, koji je kao devetnaestogodišnji vojnik poginuo 1991. godine na dužnosti u kasarni u selu Bedenik kod Bjelovara.

Stojadin Mirković (1972-1991) / Izvor: Wikipedia

Govoreći u ime Socijalističke omladine Valjeva, Nikola Ranisavljević se u obraćanju medijima, između ostalog, zahvalio odbornicima Skupštine grada što su imali razumevanje i podržali inicijativu odborničke grupe SPS-a da se podigne spomen obeležje vojniku heroju Stojadinu Mirkoviću. On je ukazao da junačko delo Mirkovića nikada ne sme biti zaboravljeno, a evo i zašto:

“Stojadin Mirković je nakon regrutacije otišao na služenje vojnog roka u Banja Luku, Posle završene obuke za vozača vojnog trnasportera premešten je u Bjelovar u centralno skladište borbenih sredstava u selu Bedenik kod Nove Rače. ne želeći da se povuče, Stojadin Mirković je zajedno sa majorom Milanom Tepićem ostao u opkoljnoj kasarni tog 21. septembra 1991. Da bi sprečio neprijatelja da doše do oručja, komandant Tepić je minirao magacin u Bedeniku. Stojadin je mogao da se preda i, verovatno, spase sebi životom, ali on je dobrovoljno odlučio da ostane uz majora Milana Tepića, herojski pokušavajući da odbrani magacin municije. Stojadin Mirković, kao i major Milan Tepić ostali su verni zakletvi izgovorenoj na početku vojnog poziva: da će braniti otadžbinu ne žaleći da u toj borbi daju i svoj život”, istakao je mladi socijalista Nikola Ranisavljević.

Sa konferencije za medije Socijalističke omladine Valjeva / Foto: Slobodan Ćirić

Ranisavljević je naglasio da je porodica Stojadina Mirkovića čekala čitavih 10 godina da preuzme posmrtne ostatke svog devetnaestogodišnjeg sina, a da je naša obaveza da ovekovečimo lik i delo mladog junaka. Prema njegovim rečima, Socijalistička omladina Valjeva izuzetno ceni vrednosti koje Stojadin Mirković iskazao u borbi protiv neprijatelja, a to su hrabrost, požrtvovanje nesebičnost i ljubav prema otadžbini.

Skupština grada Valjeva formirala je komisiju koja će opredeliti građevinsko zemljište za spomen obeležje vojniku heroju Stojadinu Mirkoviću. Predlog socijalista je da to spomen obeležje bude na Jadru, u parku Vide Jocić.

Sa konferencije za medije Socijalističke omladine Valjeva / Foto: Slobodan Ćirić

Jovana Gajić, član Socijalističke omladine Valjeva, govorila je o nizu aktivnosti koje je omladinska organizacije SPS-a realizovala u proteklom periodu, počevši od Dana žena, 8. marta, kada su omladinci SPS-a posetili najstarije članice partije i uručili imprikladne poklone, preko organizovanja više radnih akcija i ušešća u organizovanju akcije čišćenja spomenika Stevanu Filipoviću i obeležavanju 77 godina od smrti ovog narodnog heroja, kao i obeležavanja Dana mladosti, 25.maja, odlaskom u Beograd i polaganjem cveća na grob Josipa Broza Tita.

“Socijalistička omladina Valjeva jedna je od ključnih stožera i oslonaca Socijalističke partije u Valjevu i jedan dodatni oslonac partijskom rukovodstvu. Mladi imaju značajno mesto u Socijalističkoj partiji i zato pozivam sve mlade ljude i one koji se tako osećaju da nam se pridruže”, kazala je Jovana Gajić i najavila izbornu konferenciju Socijalističke omladine Srbije u Valjevu.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.