Najnovije vesti

Izbori najkasnije 3. maja – O tačnom datumu odlučiće Vučić

Na završnoj rundi prve faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta koja je održana juče i danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije analizirano je sve šta je ostvareno od novembarskog drugog međustranačkog dijaloga i apelovano je da se preuzmu konačni koraci kako bi se ispunile obaveze i unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Izbori

Izvor: Twitter

Prema zakonu, predsedsednik države Aleksandar Vučić raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, a od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 i više dana, tako da bi krajnji rok da izbori budu održani bio 3. maj 2020. godine.

Na dijalogu su pozdravljeni koraci koji su preduzeti u kratkom vremenskom roku tokom tri runde dijaloga. Međutim, insistirano je da od sada do početka izborne kampanje mora postojati usredsređenost na rezultate i konkretno sprovođenje ovih obaveza kako bi se ostvarila opipljiva poboljšanja u praksi, posebno u oblasti slobode medija i ulozi regulisanja javnih medijskih servisa.

Iako je ostvaren napredak u unapređenju rada Republičke izborne komisije (RIK), pretvaranje obaveza u konkretne rezultate u strogo utvrđenim rokovima još uvek je neophodno u sledećim ključnim oblastima:

  • unaprediti rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovanjem „3+2“ nova člana REM, što će biti potvrđeno glasanjem do kraja godine.
  • doneti novi propis za javne medijske servise i njegova delotvorna primena,
  • osnovati Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini i obezbediti njegov transparentan, pravovremen i nepristrasan rad u okviru njegovih nadležnosti mnogo pre izbora,
  • sprovoditi nove izmene relevantnih zakona za unapređenje izbornih uslova u praksi.

Sav najavljeni napredak i nedostaci ostaju dosledno evidentirani u ažuriranoj „Tabeli sprovođenja“ koja je dostupna javnosti za konsultacije i predstavlja deo Zaključaka dijaloga. Treći dijalog je uveo strog vremenski rok za sprovođenje svake neostvarene obaveze. Neophodno je da se ovaj vremenski rok poštuje i da se sve obaveze sprovedu u potpunosti pre izborne kampanje kako bi sve zainteresovane strane, naročito građani Srbije, imali više poverenja u integritet izbornog okvira.

Klikni na sliku za download

Takođe smo razgovarali o mogućnosti da se, uz puno poštovanje Ustava Srbije, izbori održe što je moguće kasnije, ne u martu, na dan koji odredi predsednik Republike. Tako će se obezbediti vreme za ostvarivanje svih obaveza i za sve zainteresovane strane, naročito građane Srbije, da osete pun efekat unapređenja izbornih uslova.

Na dijalogu je istaknuta potreba da se nastavi sa praćenjem sprovođenja svih obaveza u rokovima koji su utvrđeni u Tabeli ispunjavanja obaveza. Kao takvom, na dijalogu je pozdravljena ponuda facilitatora iz Evropskog parlamenta da nastave da prate napredak koji se ostvaruje u ispunjavanju obaveza i konstatovana je njihova spremnost da pruže svaku dalju podršku ukoliko je Narodna skupština bude tražila.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.