Spusti ruke dole kad te bijemo….

Znam da nije Valjevo u pitanju, ali mi krv vri u venama. Pogledah snimak brutalnog nasilja nad učenicom Tehničke škole u Aranđelovcu i već sat vremena ne mogu da se smirim. Otac sam dve devojčice i ne znam koje opravdanje i izgovor za ovaj zločin bi moglo da me smiri ili urazumi… ali, opet razmišljam kako i na koji način bih reagovao kada bih saznao da su moja deca bila ta koja su udarala, kojom kaznom bih ih kaznio, jer bi mi se gledajući i sa te roditeljske pozicije svaka kazna  za ovako nešto činila premala.

Za one koje ne znaju o čemu se radi, uznemirujući video vršnjačkog nasilja, koji su snimili učenici aranđelovačke Tehničke škole “Mileta Nikolić” u jednoj učionici, kruži po društvenim mrežama. Snimak se pojavio i na Youtubu, ali je uklonjen zbog nasilnog sadržaja.

Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu dostavljen je izveštaj Policijske stanice u Aranđelovcu, o događaju od 13. oktobra ove godine u Tehničkoj školi “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu, kada je u odeljenju prvog razreda došlo do fizičkog nasilja nad učenicom tog odeljenja, maloletnom B.N.(16).

“U skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenuće krivični postupak prema maloletnim izvršiocima – S.V, K.V. i D.R, svi 2002. godište, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, izvršenog na štetu maloletne B.N. i uključiti sve nadležne institucije i stručne službe radi daljeg sprečavanja vršnjačkog nasilja, koje se neće tolerisati”, stoji u saopštenju.

Na snimku se se vidi grupa učenika koja iz sve snage udara devojčicu koja sedi na stolici. U pozadini se čuju smeh i galama. Šamari su se nastavili, a kada je napadnuta devojčica pokušala da se zaštiti rukama, naređeno joj je da “spusti ruke dole”.


Spusti ruke dole “


Srbijo ne spuštaj ruke dole, zaštitimo svoju decu, ali i vaspitajmo svoje potomke da im nikada ovako nešto ne padne na pamet. Nažalost, ovo je samo jedan od ko zna koliko slučajeva koji su možda i okrutniji, ali je ovaj zabeležen kamerom, pa na njemu kao primeru možemo da posvedočimo generacijskom degenerizmu, koji je evidentno prisutan, sa tendencijom da bude infektivan, ako se ne saseče u korenu.

Pokušajte svojoj deci da objasnite koliko je teško biti žrtva, a koliko je lako biti loš kukolj. Objasnite  im gde je granica lepog ponašanja, šta je razlika između biti u društvu i povinovati se društvu, posebno onom lošem. Pojasnite im zašto nije dobro skočiti za/sa svima u bunar i ako pomisle da nekome napakoste ili naude da se prvo postave na mesto te osobe, da razmisle kako bi se oni osećali u njihovoj koži i dobro promisle o psihičkim i fizičkim posledicama koje će njihov postupak izazvati.


„ Deca imaju pravo da rade šta hoće?

Prava deteta ne znače apsolutnu slobodu činjenja. Suština prava deteta je da im se obezbedi život i razvoj u sigurnosti, zdravom okruženju da bi mogli da ostvare sve svoje potencijale i daju doprinos društvu i kao deca i kad odrastu.“


Hoću da se mom detetu, ali i svakom drugom “obezbedi život i razvoj u sigurnosti, zdravom okruženju”. Hoću da moje dete, ali i svako drugo, ima to pravo, a ne pravo da radi šta hoće bez ikakvih posledica. Vratite im dečije emisije kao sto su “Branko kockica”, “Aca poštar”, “Metla bez drške”, “Fazoni i fore”, “Muzički tobogan”…

Vratite deci emisije koje će da ih uče lepom ponašanju i koje će da ih edukuju, a ne da se ugledaju na starlete, rijaliti zvezde i kriminalce…

Prva lekcija iz Drugarstva neka svima bude ova pesmica čika Dragana Lakovića, koji kaže “Svi treba da znaju šta drugarstvo znači, zajedno smo lepši, zajedno smo jači”.

I.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.