“Sramnom presudom drugi put ubijen Damjan Dragojlović”

Nakon služenog parastosa Damjanu Dragojloviću u Hramu Vaskrsenja Hristovog, održana je protestna šetnja povodom presude Damjanovom ubici Sretenu Nikoliću, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora. Damjanova porodica, rodbina, komšije, prijatelji i drugovi prošetali su mirno od Hrama, Sinđelićevom i Karađorđevom ulicom, do Gradskog trga u centru Valjeva, na kojem su se prisutnima obratili majka ubijenog Damjana, Ljiljana, kao i njegov drug Ivan Madžarević i drugarica Maja Đurić. Sa Gradskog trga poručeno je da je reč o sramnoj presudi koja nije doneta po zakonu, da se njom ismeva sama svrha kažnjavanja, bezuslovno daje podstrek novim ubicama i ohrabruju počinioci najtežih dela. Upućen je apel sudijama da svoj posao rade savesno i profesionalno i izražena je nada da će se presuda preispitati i promeniti.

Majka ubijenog Damjana, Ljiljana Dragojlović, istakla je da sudska odluka ne samo sramna, već da pokazuje bahatost, osionost, neljudskost ljudi koji su postavljeni na sudijske funkcije da odlučuju o životu i smrti. Ona je naglasila da već 6 godina nema pravde, koja je potrebna, ne samo njoj kao majci, prijateljima njenog sina, rodbini i braći, već da je “pravda potrebna ovom narodu”.

“Apelacioni sud u Beogradu odlučio je da zemlji Srbiji ne treba ni pravda ni istina. Odlučili su da za teško ubistvo mladog čoveka i pokušaj obistva i izazivanje opšte opasnosti u prepunom kafići, osude ubicu na 10. godina zatvora, a za nedozvoljenu upotrebu vatrenog oružja 2 godine. Dakle za ubistvo, pokušaj ubistva i izazivanje opšte opasnosti 10 godina, a cele 2 godine za nedozvoljenu upotrebu oružja. Onda su te kazne sabrali pa izrekli jedinstvenu kaznu od 11 godina i na taj način promenili odluku Višeg suda u Valjevu, koji je ubici izrekao prvobitnu kaznu od 35 godina, au ponovljenom postupku 30 godina. Sa 35, odnosno 30 godina na 11 godina. Pri tome, Više javno tužilaštvo iz Valjeva i Apelaciono tužilatvo tražili su izricanje maksimalne zatvorske kazne od 40 godina. Da li postoji primer u sudskoj praksi ove zemlje, ili bilo koje druge zemlje, da se, kod istog, nepromenjenog činjeničnog stanja kazna smanji za dve trećine? Gospodo sudije, ako se gospodom možete zvati, Sretko Jankoviću, Rastko Popoviću, kome je žena ministarka pravde, Marko Jociću, Dragoljube Albijaniću i Dušanko Đordević, spavate li mirno sa mojim Damjanom na duši, ako duše imate”, kazala je Ljiljana Dragojlović.

Damjan-Dragojlovic-12

Obraćanje Ljiljane Dragojlović / Foto: Valjevska posla

Prema njenim rečima, da bi obrazložili svoju sramnu presudu, sudije su u usta Damjanovom pokojnom ocu Vlatku stavile navodnu izjavu da je Damjan bio od ranije u sukobu sa ubicom.

“Sudije se bave falsifikovanjem i nameštanjem dokaza, jer tako nešto pokojni Vlatko nikada nije rekao, niti izjavio, niti u dokumentaciji i spisima predmeta postoji takav iskaz pokojnog Vlatka, Damjanovog oca. Kakva je to tek surova ironija, da oslobađaju ubicu nepostojećom izjavom žrtvinog rođenog oca? Kao da namerno kopaju po živoj rani. I kako su još obrazložili svoju sramnu presudu? Verovali ili ne, kao olakšavajuću okolnost za ubicu, usled čega se smanjuje kazna, uzeto je to što je od ubistva do donošenja presude proteklo dosta vremena. Što je, zahvaljujući advokatima ubice, suđenje odlagano nebrojeno puta i naša patnja i agonija tog suđenja umnožavana, to je olakšavajuća okolnost za ubicu”, ukazala je Ljiljana, majka Damjana Dragojolovića, koga je 30. oktobra 2016. godine u klubu Zippa ubio Sreten Nikolić.

Damjan-Dragojlovic-11

Obraćanje Ljiljane Dragojlović / Foto: Valjevska posla

Ivan Madžarević, Damjanov drug, kazao je da je ovde reč o sramnoj presudi za terorizam, koja niti je doneta po zakonu, niti je pravda. Uputio je apel sudijama da svoj posao rade profesionalno i savesno, i izrazio nadu da će se takva sramna odluka preispitati i promeniti.

“Gospodo sudije Apelacionog suda u Beogradu, ovom presudom Damjana Dragojlovića ste ubili po drugi put. Ono što ne želite svojoj deci, ne činite ni tuđoj… Slobodno i bez ustručavanja kažemo terorizam, jer osoba koja iz noćnog kluba prepunog gostiju, ode svojoj kući po vatreno oružje, vrati se u isti, uđe, a zatim mučki i podmuklo sa leđa, liši života jedno lice, izvrši teško ubistvo u po kušaju drugog, i nasumično pucajući rani još dve osobe, iz ugla normalnog čoveka, nije ništa drugo – no teror. Poštovane sudije, polagajući Sudijsku zakletvu, sebi ste vezali povez pravde preko očiju obavezujući se na neutralnost i pravičnost u funkciji zaštite najvažnijih ljudskih vrednosti u koje spadaju kako telesni integritet povređenih, tako i život Damjana Dragojlovića. Danas, taj povez olako skidate i gazeći po njemu, gazite preko svih nas građana Srbije. Umesto adekvatnih kazni, vi presuđujete nepravdu, ismevate samu svrhu kažnjavanja, i tako bezuslovno dajete podstrek nekim novim delikventima, novim ubicama, za neke nove tragedije koje će se dešavati u bliskoj budućnosti. Vaše presude samo su izraz samovolje i bahatosti kojom ohrabrujete počinioce najtežih dela”, rekao je Ivan Madžarević.

Damjan-Dragojlovic-6

Govor Ivana Madžarevića / Foto: Valjevska posla

Maja Đurić obratila se skupu, ne samo kao Damjanova drugarica i kućni prijatelj porodice Dragojlović, nego i kao sugrađanka.

“Danas neću govoriti o pravdi zato što je ona u ovoj zemlji diskutabilna jednako kao objektivno novinarstvo. Pametnom čoveku je i ova rečenica dovoljna… Sumirajući život danas, neki bi dozvolili sebi da kažu da si možda prošao bolje od nas, jer ne gledaš nepravdu, licemerje i sve one grozne stvari  koje su postale deo naše svakodnevnice. Volim da mislim da si na nekom lepšem mestu, nasmejan i mlad da te grli otac i da si srećan. Videćemo se opet, čekaj nas u nekom boljem svetu, na nekom lepšem mestu, čistijim ulicama, sjajnijim Suncem. Tvoja baklja zauvek gori, dobri dečko naš”, rekla je Maja Đurić.

Damjan-Dragojlovic-13

Obraćanje Maje Đurić / Foto: Valjevska posla

Skup na Gradskom trgu posle mirne šetnje od Hrama zavšen je skandiranjem “Dragojlović Damjan” i pesmom “Pukni zoro”. 

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.